Sidor

söndag 12 februari 2017

Asien för oss, Afrika för våra barn?


Många saker finns att fundera på när man ska investera. För att ett företag ska kunna existera krävs dock alltid att det finns en efterfrågan på företagets varor och tjänster. Och helst ska efterfrågan öka över tid. För det krävs att det finns människor i ett samhälle, människor som äter och dricker, konsumerar energi, lånar pengar, bor i hus och lägenheter, reser osv. Befolkningsutvecklingen blir därför jätteviktig, och den skapar förutsättningar eller problem för ekonomisk utveckling och välstånd. Låt oss göra några demografiska nedslag.

I Europa blir vi allt färre och äldre, och det ställer självfallet stora krav på ländernas ekonomier. Färre ska kort sagt producera mer. Samtidigt minskar den totala marknaden när befolkningen krymper. Det innebär såklart inte att det blir omöjligt för företag att växa, inte minst kan nya segment uppstå eller växa när befolkningen blir äldre, men för många företag kommer tillväxt förutsätta att marknadsandelen ökar. Självfallet skiljer sig utvecklingen också en hel del mellan Europas länder. För Sverige är prognosen 14 miljoner invånare 2080, för Portugal, som kanske har den allra knepigaste demografin, bedöms befolkningen minska med 30 % under samma period. Och tufft ser det också ut för Tyskland, Grekland, och för östra Europa, där befolkningarna mer eller mindre genomgående krymper under de närmaste årtiondena. Bättre ser det ut i Norden där befolkningarna ökar, och det handlar inte bara om invandring. Värt att notera är att Nordamerika inte har samma demografiska problematik som Europa.


Nej vill vi hitta befolkningar och ekonomier som växer handlar det om att titta söderut och österut. Asien och Afrika växer kraftigt, men utvecklas också i olika takt, och har rätt så skilda förutsättningar.

Asiens befolkning växer kraftigt, och kommer att fortsätta växa de närmaste 30-40 åren. Här har vi också generellt en positiv ekonomisk utveckling som kommer allt fler till del. Till att börja med har fattigdomen minskat kraftigt (definierad som 1,9 USD/dag). I ett land som Indonesien har andelen fattiga på 20 år sjunkit från runt 50 % till under 10 %. Lite det som Hans Rosling återkommande och skickligt lyfte fram.

Även om det tvistas om hur begreppet medelklass ska definieras, så är det ingen tvekan om att också den asiatiska medelklassen växer, och det snabb. En medelklass som konsumerar. Ser man till den kanske tuffaste definitionen (10-100 USD/dag), ökar medelklassen kraftigt. För östra Asien (Kina väger såklart tungt här) beräknas medelklassen öka från runt 20 % 2010 till 60 % 2030, för södra Asien ökar medelklassen från under 10 % 2010 till närmare 50 % 2030.

Afrikas befolkning formligen exploderar. Enligt siffrorna från FN kommer befolkningen att öka till över 4 mdr år 2100. Även om den prognosen kan diskuteras, är det en extremt kraftig tillväxt vi talar om. Afrikas ekonomiska välstånd ligger dock långt efter Asiens. Fler än 90 % befinner sig under 10 USD/dag. Tittar vi på Afrikas största ekonomi Nigeria, lever mer än 50 % under fattigdomsstrecket, och på stora delar av kontinenten är fattigdomen än större. Framför allt handlar det om att de riktigt fattiga är ännu fattigare än i andra delar av världen.

Afrika ligger en bit efter Asien, och även om Asien visat att utvecklingen kan gå snabbt, förefaller det vara svårare för Afrika. Detta trots befolkningsutveckling och urbanisering. En del verkar ligga i att man har väldigt lite av industriproduktion. De afrikanska ekonomierna behöver helt enkelt skapa arbetstillfällen och förädlingsvärde, som leder till löneutbetalningar. Samma rapport som talar om 50-60 % medelklass i Asien 2030, visar på runt 15 % i Afrika vid samma tidpunkt.

Konsumtion kräver inte bara att befolkning och BNP ökar, den kräver också att välståndet kommer många till del. Först då tar konsumtionen fart. Dessutom talar statistiken för att välståndet måste upp en bit för att nå andra sektorer än livsmedel. Av det kan man såklart dra slutsatser för vad man ska investera i. Mina slutsatser av genomgången annars är att tyngdpunkten i portföljen bör förflyttas mer mot Asien än Afrika, och att basvaror är intressant i en relativt tidig utvecklingsfas. Den kraftiga urbaniseringen i Afrika kan i en framtid kanske också göra fastigheter intressant. Tittar man på den "gamla" världen är Nordamerika mer demografiskt stabilt än stora delar av Europa, där för övrigt nog Sverige är en god kandidat, relativt sett.

Eller för att göra slutsatsen enkel: Asien för oss, och Afrika får våra barn. Eller vad tror du?

11 kommentarer:

  1. Kloka tankar! Man kan ju hoppas att Afrika kan göra ett språng, och liksom de hoppade över fast telefoni kan hoppa över fast industri. Mobilen/IT kan göra att de kommer ikapp, och spridningen mellan länder är stor.

    Men inlägget och tankarna sporrar mig att faktiskt skruva upp Asienexponeringen ännu mer. Alltså kika efter fler fantastiska bolag i framtidsländer i öst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Inte omöjligt med ett språng i Afrika, det är ju utan tvekan en svårförutsägbar kontinent. Mobil/IT kan säkert göra en del som sagt, och där har utvecklingen ju gått bra, i alla fall i i vissa regioner. Kenya t ex.

      Mer Asienexponering lär det bli här också. Det finns ju riktigt intressanta länder och företag med häftiga marknadspositioner på snabbväxande marknader!

      Radera
  2. Afrika är en intressant tanke och även om det finns några hyfsat stabila "öar" i denna massiva kontinent är tyvärr de flesta länder mer eller mindre totalkorrupta, och säkerhetsläget i nordafrika lämnar mycket övrigt att önska så länge islamistiska galningar tillåts härja. Tittar man på teknik och IT händer det mycket spännande i Afrika med omnejd, speciellt inom det mobila området, men för att deras ekonomiska utveckling ska ta fart tror jag det krävs en hel del krafttag, främst inom säkerhet och korruption. Afrika är en trevlig kontinent som sådan, men vad som krävs för att få slut på alla inbördeskrig är en svår nöt att knäcka. Men som sagt i bloggartikeln, om 50 år så kanske....

    SvaraRadera
    Svar
    1. För egen del tror jag en starkare afrikansk union är en del av lösningen. Färre konflikter kommer tillåtas och man agerar snabbare. Se bara på det som höll på att hända i Gambia nu senast, man kvävde det snabbt... hade det varit 10-15 år sedan så hade den som förlorat valet kunnat klamra sig fast. Det kan man inte nu längre.

      Radera
    2. Jo det ligger utan tvekan något i afrikanska unionens roll, tror också att situationen i Gambia hade slutat på ett helt annat sätt för något årtionde sedan. Så något har uppenbart hänt. Sedan är ju de regionala skillnaderna i Afrika jättestora.

      En intressant del av kontinenten är östafrika (som tyvärr är mycket svår att investera). I Kenya kan man hitta en mobilbaserad bank i Equity bank, och i både Kenya och Tanzania finns riktigt fina bryggeriföretag för att nämna ett par exempel. Kolla förresten gärna in aktieingenjörens några veckor gamla inlägg om Afrika,

      https://aktieingenjoren.blogspot.se/2017/01/sammanfattning-av-min-syn-pa.html

      Men visst, korruption och konflikter är något som verkligen präglar allt för många afrikanska länder...

      Radera
    3. Hörde via Twitter att SEB fixar handel i Nairobi. Men har inte kollat upp närmare.

      Radera
  3. Mycket intressanta tankar om både befolkningsutvecklingens och medelklassens betydelse för våra (framtida) investeringar.

    Har två innehav i Sydafrika som jag köpte ung samtidigt som Gustav ;-) och de är båda mina längsta innehav, nu dock av helt olika skäl. Famous Brands har i flera år tuffat på mycket bra och dem kommer jag sannolikt behålla till pensionen minst. Deras verksamhet är ju inom den basala näringen mat/restauranger och där är det inte svårt att se tillväxtpotential i hela Afrika. De har också en hamburgerkedja som även finns i London, var himla kul att "smaka på" sin investering tillsammans med Gustav där hösten -15! :-)

    Den andra Sydafrikanen är MTN (mobiloperatör och mobil infrastruktur) som hade(?) sin näst största marknad i Nigeria, tills de åkte på drakoniska böter för något litet regelbrott för härom året. Storleken på boten luktade korruption och bananrepublik lång väg och kursen rasade 50-60 % och där har den i stort legat kvar, utdelningen sänktes också. Tror dock att även en sådan verksamhet borde kunna se fram emot rejäl fortsatt tillväxt i Afrika och jag behåller tillsvidare.

    Seg Gasell


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar tackar!

      Ja Famous Brands är ett riktigt fint företag. Det har stått på min bevakningslista länge, och det enda som hållit mig borta är att man måste handla i Johannesburg. Men närmar mig helt klart ett köp, och det blir mkt långsiktigt!

      MTN en trist historia, och visar hur svårt det kan vara i korrumperade länder. Men som sagt att mobiltelefoni har potential i Afrika känns rätt så givet...

      Radera
  4. Hej!

    Jag heter Alexandra och är redaktör på Financer.com. Vi har skapat en topplista för de bästa finansbloggarna 2016 och vi tog oss friheten att nämna er blogg vår lista, då den kvalificerade som en av dessa topp 50 bloggar.

    Ni kan finna inlägget här: https://financer.com/sv/sveriges-50-popularaste-bloggar-inom-finans-ekonomi/

    Tack för att ni skapar värde och delar det med andra finansintresserade!
    Hör av dig om ni inte vill att den ska publiceras i listan. Glad alla hjärtans dag!

    SvaraRadera