Sidor

söndag 30 april 2017

Stora förändringar i portföljen - och vad tittar jag på nu?



Hemma igen från resan, och bloggen återgår till sin vanliga lunk med i huvudsak inlägg på söndagarna. Det kan dock finnas anledning att komma tillbaka till reflektioner från resan. Hemma igen inser jag också att det är snart två månader sedan jag uppdaterade portföljens innehåll. Det är alldeles för länge sedan, och då har det dessutom hänt en hel del!

Sålt Flexsteel, köpt tegel. Har sedan ett tag funderat över möbeltillverkaren Flexsteels plats i portföljen. Finanserna är starka, men aktien har minst sagt åkt berg och dalbana. I stort sett har aktien följt de kortsiktiga händelserna i USA, och Donald Trumps dagsform. Jag är inte övertygad om företagets konkurrensfördelar, och har därför letat andra industrialternativ i Nordamerika. När jag hittade den i mina ögon undervärderade tegeltillverkaren Brampton Bricks, med verksamhet i Ontario och Indiana (som Flexsteel!), och ställde dessa mot varandra blev beslutet enkelt. Växande marknadsledare med runt 50 % av marknaden i Ontario, fin tillväxt på senare tid, och värderad klart under bokfört värde, ja det är svårslaget i mina ögon. En djupdykning kommer såklart. Och Flexsteel, med tidigare försäljning och utdelning blev det en vinst på 20 % sedan i augusti.

Sålt Imvescor, köpt nyttig mjölk. Ett annat företag jag funderat över är den kanadensiska restaurangkedjan Imvescor, med en rad varumärken i östra Kanada (har inte testat, finns inte alls i västra delarna). Företaget har fina finanser, och har nyligen genomfört ett förvärv som ser intressant ut, men samtidigt har utvecklingen på senare tid stått och stampat. Min fråga utan svar är: hur starka är egentligen varumärkena? När jag skannade Nya Zealand och Australien, och hittade A2 milk company, som producerar mjölk med  mycket intressanta egenskaper, blev valet även här enkelt. Djupdykning utlovas inom två veckor! Imvescor såldes med knappt 10 % i vinst (inkl utdelning), sedan i september.

Köpt Rational. Den tredje nykomlingen i portföljen är Rational AG, tysk tillverkare och dominant inom tillverkningen av ugnar för storkök. Blev mycket förtjust när jag i början av april gjorde min genomgång av Avanzas digitala tyska utbud.


Minskat i Atlas Copco. Har fortsatt att minska i Atlas Copco. Jag är som ni kanske kunnat notera inte förtjust i den planerade delningen av företaget. Den senaste rapporten imponerar, och intrycken från bolagsstämman i veckan är mycket positiva, men jag ångrar ändå inte minskningen. Aktien har dessutom  stigit med 50 % på ett år, och tittar man på uppgången sedan Brexit så är den ännu häftigare. Försäljningarna (och lite sparpengar) har jag använt vid köpen ovan, men jag har också ökat i Logistec, Stella Jones och CanaDream, alla kanadensiska företag med som gått lite trögt, men där helheten ser bra ut.

Vad tittar jag på nu? Fortsätter såklart att titta exotiskt, men inte med samma intensitet som under början av året. Tänker mig också att skanna av Avanzas nya utbud i Italien och Frankrike. Även om det är länder med en inte helt enkel demografi, kan det säkerligen finnas företag där med intressant exponering. Har också en del kvar i min skanning av Australien och och Nya Zealand. En fortsättning där är inte omöjlig.  Men värt att fundera över: portföljen innehåller nu 17 företag, i mina ögon är det ett par stycken för mycket. Men vilka ska ut?

Och vad säger du om mina förändringar?

12 kommentarer:

  1. Mycket spännande läsning! Intressanta case!

    Säljtips är
    Atlas (liten andel + förändringen)
    Starbucks (du kan ju oupptäckta bolag:-)
    Infosys (samma motivering)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Kloka råd, reflektioner:

      Atlas: nog helt rätt. Innehavet är för litet. Pappa vill gå med på bolagsstämma nästa år, men det är ju ett dåligt argument. Och jag kan ju alltid behålla en aktie utanför portföljen så finns den möjligheten + nöjet att rösta nej till delning.

      Starbuck: tack! Jo det skulle innebära oanade möjligheter att öka i flera av innehaven... Kanske minska lite.

      Infosys: min "surdeg". Var extremt nära att sälja i vintras på högre nivåer. Bestämde mig för att behålla. Så nu får det nog bli så ett tag.

      Radera
  2. Verkligen en fin och spännande portfölj! Med tanke på övervikten i SBUX så hade jag nog skalat ner den lite i första hand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar tackar! Klokt råd, borde nog ta och skala ner mot 10 % i alla fall.

      Radera
  3. Roligt att följa - som alltid! En följdfråga, om du lägger ett Tyskt innehav får du då tillbaka 100% av källskatten? Vill minnas att GER har en källskattdragning på ~26% brutto.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, vad roligt att höra!

      Uppfattar det precis som du, de drar en källskatt på 25 % + någon % som går till återförningen, blir effektivt drygt 26 %. Min första tyska aktie, så har ingen egen erfarenhet... Har inte kollat de tyska skatteavtalet, men man borde väl kunna få tillbaka ner till 15 %. KF säkert att föredra i så fall.

      Radera
  4. När jag tittar på ett bolag brukar jag alltid fråga mig själv om jag borde köpa Starbucks, Apple eller Google istället. Därför reagerar jag på när värderingen som i fallet med Rational är så hög samtidigt som tillväxten knappast blir högre än 9-10 % per år.

    Som jag ser det är charmen med din och Gustavs investeringsmetodik att ni söker väldigt brett för att hitta de lågt värderade guldkornen. Det innebär att portföljen blir svårare att följa men med en låg värdering ökar uppsidan samtidigt som nedsidan minskar. Utifrån det perspektivet skulle jag nog nominera Rational AG för en rationalisering eftersom du har lika fina bolag men med en lägre värdering i portföljen.

    Jag har även läst på lite om A2 Milk company. Utvecklingen ser fin ut men jag tror att man bör hålla kolla på om det kommer några större epidemiologiska studier som utvärderar om A2 Milks mjölk faktiskt har några fördelar. Efter att ha plöjt litteraturen tycker jag att det ser osannolikt ut att det fungerar på vuxna men att det kan vara av värde för barn men att det krävs vidare studier. Med tanke på att A2 Milks försäljning nu skjuter i höjden tycker jag att det ser ut som att det är dags för de studierna nu. Går det bra lär det gå väldigt, väldigt bra och går det dåligt i de studierna kan man nog sälja det i hälsokostbutiker ändå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om det inte just nu går att styrka dess eventuella "överlägsenhet" vetenskapligt så kanske det kan räcka med att den ändå har en rad fördelar med mot den kombinerade A1/A2-mjölken. Kan ju räcka för att den stora massan som är lite känsliga mot mejeriprodukter.

      https://www.mindbodygreen.com/0-28399/this-new-milk-wont-make-you-bloat-a-doctor-explains.html

      Radera
    2. Generellt är jag skeptisk till det vetenskapliga värdet av alla hemsidor som försöker ge mig gratisvideor om yoga och marknadsför en blandning av "western and eastern medicine".

      Det jag utgick ifrån var studierna som resulterade i den här slutsatsen från European Food Safety Authority:

      Review of the potential health impact of β-casomorphins and related peptides EFSA Scientific Report (2009) 231, 5-107 Several different milk proteins or peptides derived from these proteins have been proposed as possible diabetogenic factors. The mechanism most often suggested is immunological. The diabetogenicity of -casein A1, A2 and B has been evaluated in animal studies and ecological studies on humans. Animal studies have presented contradictory results. Some ecological studies have linked the intake of BCM7 with IDDM. Ecological studies have the shortcoming of being unable to establish a cause-effect association and they cannot adjust for possible confounding factors. They are at best indicating a hypothesis but cannot provide a proper base to demonstrate a cause-effect relationship. The correlations suggested by such studies may become very weak when taking into account the uncertainties in individual consumption, in the -casein variant composition, and in some countries also the IDDM incidence rate. Moreover, the difference in content of -casein A1+B in milk produced in countries with high or low prevalence of IDDM appears relatively small and does not explain, from an immunological point of view, the difference in incidence of IDDM across countries. Based on the present review of available scientific literature, a cause-effect relationship between the oral intake of BCM7 or related peptides and aetiology or course of any suggested non-communicable diseases cannot be established. Consequently, a formal EFSA risk assessment of food-derived peptides is not recommended.
      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.231r/epdf

      Ett irritationsmoment för mig är att det är väldigt få oberoende forskare som testar hypotesen och det är därför jag tycker man bör hålla koll då kommersiell tillgång till A2-mjölk underlättar studier på området.

      Radera
    3. För att sammanfatta har jag alltså tre synpunkter på A2Milk.

      1) Jag gillar den ekonomiska tillväxten.

      2) Det finns en osäkerhet kring den vetenskapliga bärigheten som troligtvis kommer att elimineras i positiv eller negativ riktning under de kommande åren.

      3) Eftersom hälsokostmänniskor är dåliga på att acceptera vetenskapliga studier kan A2Milk kanske sälja bra ändå även vid negativt utfall.

      Radera
    4. Stort tack för mycket bra och matnyttiga kommentarer! Ungefär så går också mina tankar kring A2. Hade också gärna sett någon vetenskaplig studie som var helt obereoende, och gärna också med större population, men samtidigt är resultaten publicerade som peer review-granskade artiklar, i vad jag kan se tidskrifter som har helt ok impactfaktorer. Hur som helst, tror också att det är många av kunderna och de potentiella som inte bryr sig om det vetenskapliga. Minskar ju helt klart risken. Jag tror potentialen är hög här. Har som ni kanske läste en djupdykning på gång.

      Bra sammanfattning av investeringsfilosofin förresten!Företag under radarn till lågpris minskar risken, och kompenserar för ibland mindre info. Men det behöver heller inte vara brist på info för företag under radarn, man får leta lite mer, och ibland kan man t ex genom direktkontakt med IR få mycket värdefull info. Hur som helst, Rational är helt klart inte billig. Samtidigt har jag nog knappast sett starkare marknadsposition.

      Radera
    5. Man ska vara väldigt försiktig med peer-review. Det finns stora incitament för tidskrifter att citera "sexiga" artiklar som kan leda till många citeringar och så sent som för några veckor sedan visade det sig att Uppsala-forskare fejkat resultat som presenterats i Science (http://www.uu.se/forskning/forskningsetik/oredlighetsarende-plaststudie).

      Nu i veckan försökte jag att övertala min chef om att A1/A2-hypotesen är ett bra exempel på en fråga som kan lösas med vårt IT-system för utvecklingsländer som underlättar epidemiologiska studier. Men jag fick inte gehör för att göra en mer strukturerad litteraturstudie inför en eventuell uppföljning eftersom vi har så många andra projekt.

      Radera