Sidor
söndag 31 december 2023
Gott Nytt År 2024!
fredag 29 december 2023
Portföljrapport - strax före nyår
söndag 12 november 2023
MHM automation - årets roligaste nyhet!
Ett av de där inläggen som funnits ofärdigt som utkast länge! Bolaget har dock legat stabilt i portföljen ca 1,5 år och har utvecklats fint både till resultat och aktiekurs! Så kom budet som nog för portföljen var årets bästa - ett bud med 87 % premie! I veckan som gick lämnade bolaget portföljen.
Som sagt, inlägget blev inte färdigt, men slänger ut det i något uppdaterat skick.
Verksamhet
Bolaget fokuserade fram tills för några år sedan på cisterner för livsmedelsindustrin, framför allt inriktat mot vin och mjölkprodukter. Det var en verksamhet som inte lyfte och sedan dessa har bolaget helt byggts om. För att bedöma bolaget analyserade jag därför i första hand beståndsdelarna i det "nya" bolaget, och jag tyckte att det såg mycket lovande ut.
Företaget beskriver sig idag ha två affärsområden, dels det tidigare, dels det nya som sammanfattas som "automation". Det senare har tillkommit genom i huvudsak tre förvärv, Haden & Custance (2016) som fokuserar på robotar för uppackning av ost (ja precis, det är väldigt nischat), som ett delsteg i osttillverkning. Bolaget är starkt framför allt i USA och ser ut att ha världspatent på det man gör.
Det andra förvärvet Milmeq (2018) med fokus på plattkylar och frysar, som trots en fantastisk marknadsposition i Australien, hamnade i ett trängt ekonomiskt läge och mer eller mindre fick skänka bort verksamheten då man satt fast i höga fasta kostnader. Strax efter förvärvet vände allt på ett sällan skådat sätt.
Det senaste förvärvet är Wyma, det största av förvärven, som blev en del av bolaget under 2023. Företaget beskrivs som en världsledare inom utrustning för efterhantering av frukt och grönsaker. Förvärvet gjordes med en kombination av nyemission och lån, och jag valde, trots att skuldsättningen blev lite högre än bad jag normalt är bekväm med, att behålla innehavet.
Utöver det finns ett antal mindre , bland annat robotar för äppelplockning. Man har även kompletterat sin ursprungliga verksamhet med ett förvärv som breddar verksamheten.
Jag fokuserade i min ursprungliga analys på Milmeq som jag såg som den största värdeskaparen..
Milmeq. Fokuserar som sagt i huvudsak på s k plattfrysar och kylar med samma konstruktion. Man skulle kunna likna det vid en brödrost med med kylelement istället. Konstruktionen används framför allt för kött men man ser potential i att bredda tillämpningen. Produkten ger enligt deras egna uppgifter en energibesparing på sådär 30 %. Bolaget är inte ensamt i världen om sin produkt men dominerar i Australien där man för några år sedan sade sig ha 90 % alla installationer inom rött kött.
Tittar man på konkurrens på världsmarknaden är de inte ensamma.
Finanser och utveckling
Utvecklingen, länk till marketscreener
Sammanfattningsvis
Inte min mest typiska investering, men den typ av teknikbolag jag gillar. Dessutom var värderingen klart rimlig, deras förvärvshistoria fantastisk och potentialen i produkterna, dessutom med fantastiska marknadspositioner. Det var kul att fler såg något av detta!
söndag 27 augusti 2023
Concepcion industrial - ska inte kyla ner portföljen
Verksamhet
Concepcion bedriver i huvudsak verksamhet inom tre områden: luftkonditionering, kylar och hissar. Kort sammanfattat: för luftkonditioneringar, som för några år sedan dominerande med 2/3 av omsättningen, drivs produktion i joint venture med amerikanska Carrier som också kontrollerar varumärket Toshiba. Samarbetet med Carrier sträcker sträcker tillbaka till 1962, då Concepcion fick en licens att sälja Carriers luftkonditioneringar i Filippinerna. Man bildade senare, under slutet av 1990-talet, ett joint venture som inkl produktion. Concepcion kontrollerar 60 % av den verksamheten och man betalar en mindre royalty för nyttjandet av Carriers tekniska lösningar. Fabrikslokalerna ägs inte, men hyrs av ett bolag som jag uppfattar kontrolleras av Concepcions huvudägare.
Kylarna som också innefattar egen produktion ägs till 100 % av bolaget. Utöver tillverkning under eget varumärke, tillverkas kylar under varumärket Kelvinator som ägs av svenska Electrolux. Hissverksamheten drivs i Joint Venture med OTIS, och Concepcion kontrollerar 51 % av verksamheten som jag uppfattar inte inkl. någon produktion. Man har också ingått ett samarbete med kinesiska Midea, ett av världens största företag inom vitvaror, som breddar produktutbudet.
Korta fakta:
Marketcap: 6 miljarder filippinska pesos = 1,2 mdr SEK (vid ca 16 pesos)
Börs och courtage: Filippinerna, från 749 kr hos Avanza i vanlig depå
Värdering: p/e 24-25, p/b 1,3
Direktavkastning: ca 3 %
Marknad och marknadsposition
Luftkonditionering. Den filippinska marknaden skiljer sig från andra länder i regionen och domineras av fönstermonterade system (ca 60 % av enheterna 2019), i huvudsak av enklare typ med fast kompressorshastighet. De inhemska producenterna, däribland Concepcion, förefaller fokusera där, eller har i alla fall gjort det tills helt nyligen. I den senaste årsredovisningen lyfter man dock särskilt fram att man att släppt flera nya varvtalsreglerade system som också är mer energisnåla. Den totala marknaden minskade kraftigt mellan 2019 och 2020, och återhämtade sig sedan svagt till 2021 då det såldes 822 000 enheter i landet. Concepcion har en produktionskapacitet på ca 500 000 enheter per år.
För ca 10 år sedan (2013) hade bolaget 37 % av marknaden för luftkonditioneringar i Filippinerna, närmast följda av Panasonic med 25 %. En en rapport från 2019 ger varumärken de tre största varumärkena som bolaget marknadsför (Carrier, Condura och Midea) 25 % av marknaden, och då är inte Kelvinator (Electrolux) och Toshiba (Carrier) inräknade då de inte specificeras. Tyvärr är det utifrån bolagets redovisning svårt att räkna om till någon mer färsk marknadsandel då man skär försäljningen enbart i privat och kommersiell för hela sin försäljning. Tillväxten de närmaste åren bedöms till ca 5 %.
Kylskåp. För 10 år sedan hade bolaget en marknadsandel för kylskåp på 25 %, och då tätt följda av Panasonic. Marknaden beräknas växa med 5 % per år de närmaste åren.
Ägande och ledning
Bolaget ägs till 70 % av familjen Concepcion, samma familj som är huvudägare till livsmedelsbolag RFM som funnits i portföljen ett antal år. VD är i 60-årsåldern och är tredje generationen sedan bolaget bildades i början av 1960-talet. På ägarlistan finns också flera fonder från Grandeur Peak och Swedbank EM small cap, fonder jag håller ett extra öga på
Finanser och lönsamhet
Bolaget har en stark balansräkning med nettokassa och drivs konservativt. Kassaflödet har varit negativt under 2021-2022, bl a pga större lager, men har utvecklats positivt under början av 2023. Lönsamheten (ROE) har sjunkit kraftigt de senaste åren, från 25-30 % eller mer ett par år före pandemin till nu några enstaka procent. Jag uppfattar det som att det inte enbart handlar om pandemin, men mer om det lite längre ner.
Momentum
Luftkonditioneringarna växte kraftigt under första halvåret, och starkast under andra kvartalet. Totalt växte omsättning i Q2 med ca 20 %, vinsten dock med bara ca 10 %. Marginalerna verkar pressas av hårdare konkurrens och man talar om promotions. Noterbart är också att minoritetsägarnas vinst sjönk, om än marginellt, och där väger joint venture med Carrier tungt. Konkurrensen är helt klart närvarande och jag uppfattar det som om marginalen för luftkonditioneringarna är pressad.
Risker
Miljökrav och ökad konkurrens? Bolagets marginaler var vikande redan ett par år före pandemin. Och tittar man i nutid så förefaller konkurrensen tuff. Bolaget har som sagt haft sin tyngdpunkt inom fönstermonterade AC-system med fasta varvtal och i regel större energiförbrukning. Men har man trots VD:s analys av marknaden inte ställt om tillräckligt snabbt mot mer energieffektiva system? Har man lite underskattat utvecklingen mot mer energieffektiva system, och därmed placerat sig i en mindre gynnsam position? Och kan läget bli ytterligare utmanande med större krav på energieffektivitet? Inom ASEAN pågår f n ett arbete med att ta fram gemensamma rekommendationer.
Sammanfattningsvis
Ett bolag med stark historik och långa samarbeten med världsledande aktörer, som har några tyngre år bakom sig. Det märks också i marknadens intresse med en värdering som sjunkit ner mot eget kapital och numera en total avsaknad av analytiker som följer. Även om lönsamheten inte kommer tillbaka till de höjder man nådde ett par år före pandemin, visar de senaste kvartalen på en stark återhämtning, när effekterna från pandemin ebbar ut. Jag tror på att det här kan vara en god investering, behovet av luftkonditionering formligen exploderar i Asien de närmaste årtiondena när temperaturerna stiger och medelklassen samtidigt växer. Här har vi ett bolag med både marknadsposition och starka samarbeten. Varumärkena, samarbetena och närvaron finns där. Och på kort ser jag goda möjligheter för en återhämtning, även för aktiekursen. Jag har köpt in mig mef motsvarande ca 4 % av portföljen.
tisdag 4 juli 2023
Zimbabwe - och ett företag som heter Cafca
torsdag 18 maj 2023
Portföljuppdatering i maj 2023
söndag 9 april 2023
RFG Holdings - en sydafrikan till
Jag hamnar ofta i Sydafrika när jag letar bolag. I få länder där det går att handla från Sverige kan man hitta så många lågvärderade bolag med hög kvalitet och fantastisk lönsamhet. Det bolag som nu åkt in i portföljen, livsmedelsbolaget RFG Holdings, har jag haft på bevakning ett par år, men det har fallit på en för hög skuldsättning. Nu har skulden kommit ner något, men vinsten har också ökat, och bolaget närmar sig nu min tumregel nettoskuld/EBITDA <1. Man är inte riktigt där än, men det räckte för mig den här gången, eftersom det också handlar om ett mycket defensivt bolag.
Verksamhet. Bolagets historia går tillbaka till början av 1900-talet med en ursprunglig historia i konserverad frukt och mjölk. De verksamheterna finns fortfarande kvar men bolaget beskrivs bäst som ett förvärvsbygge, noterat sedan 2014.
Tyngdpunkten finns inom konserverade produkter (longlife), där vi hittar bl a konserverade grönsaker, konserverad frukt, juicer, sylt/marmelad och konserverat kött. Den här delen utgör tyngdpunkten inom verksamheten med ungefär halva bolagets omsättning och då på de regionala marknaderna. Här står egna varumärken för ungefär 3/4 av omsättningen. Dessutom exporterar man framför allt fruktprodukter, inte minst konserverad frukt, globalt. Det andra benet är färsk mat, där hittar vi bl a pajer, färdigrätter, bakverk, och här står private label för ungefär 3/4 av försäljningen
Bolaget i korthet:
Börs: Sydafrika
Värdering: p/e 6,5 vid 8,80 rand, p/b 0,7-8 eller 0,9 justerat för Goodwill
Marketcap: 1,3 miljarder SEK
Courtage/handel: SEB från 350 kr, Avanza från 749, båda i depå och genom telefonhandel. Pareto 500 kr och möjligt i isk.
Marknadsposition. Som producent är man nr 1 inom konserverad frukt (ca 50 %), sylt (ca 50 %) och konserverat kött (80 %). Därutöver är man nr 2 inom konserverade grönsaker (ca 20 %) och fruktjuice (25-30 %). Sett till varumärken är man nr 1 (med varumärket Rhodes) inom konserverad ananas (drygt 50 %) och konserverade tomater (knappt 30 %). Man är också nummer 1 ett inom corned meat (med varumärket Bull Brand) med ungefär 2/3 av marknaden.
Ägande och ledning. Bolagets ägande domineras av institutionella placerare, drygt 37 % av aktierna kontrolleras Capitalworks Private Equity och 20 % av Old Mutual. Det tidigare VD:n (som avgick 2021 och lämnat styrelsen i slutet av april) kontrollerar drygt 6 %. Nuvarande VD äger ungefär 1 % och finansdirektören, ungefär det dubbla. VD och CFO har krav att äga motsvarande 200 % respektive 100 % av sin fasta ersättning.
VD och CFO har fasta ersättningar på drygt 5 respektive 3 miljoner rand var. Därutöver tillkommer resultatbaserad ersättning, under 2022 ungefär lika mycket.
Finanser och värdering. Bolagets balansräkning är bra om än inte fantastisk. Skuldsättningen är i mina ögon på gränsen till för hög (se nedan), men har betalats ner och har fallit från 2,7x EBITDA till 1,3x sedan 2018. Kassaflödet i övrigt använts till stor del för investeringar och 1/3 av vinsten delas ut. Värderingen är p/e ca 6,5 (vid kurs 8,8 rand) och p/b ligger på 0,7-0,8 eller 0,9 justerat för Goodwill. ROE är tvåsiffrigt men inte mycket mer så inte fantastisk.
Utvecklingen för de senaste 5 månaderna är dock något svagare. Bl a var exporten boostad av försäljningen av konserverade persikor pga dålig skört i Grekland. Bolaget är som många bolag också pressat av inflation, och specifikt för Sydafrika, elförsörjningen där man dock satsar på solceller. När man läser uppdateringen ska man notera att jämförelseperioden är en vecka kortare än föregående år. Det motsvarar ca 4 % av tiden!
Risker
Sydafrika. Landet i sig är instabilt och politiken är minst sagt stökig. Detta är knappast någon nyhet. Men tittar man på bolagen så ser det annorlunda ut, kanske är det också så att de lokala aktörerna slipper undan en hel del konkurrens av just samma anledning. Dessutom är massor inprisat. Fantastiskt fina bolag som detta som värderas om de vore nästan konkursfärdiga. Men visst år det en risk här och inte minst i elförsörjningen som havererat.
Två stora kunder. Två kunder stod för 10 % eller mer av omsättningen, varav den ena förefaller vara Woolworths. Jag skulle vilja veta hur stora dessa kunder är.
Skuldsättning. Bolaget har på gränsen till för hög skuldsättning. Jag har haft bolaget på bevakning under en längre tid, men det har tidigare fallit på just skuldsättningen. Nu är man nästan nere på nettoskuld/EBITDA på 1, och prognosen talar för att man snart är där. MEN, bolaget har som sagt en historik med högre skuldsättning, och man har haft en förvärvsdriven strategi. Så, drar man iväg i skuldsättningen igen så säger jag tack och hej.
Förra vd:n lämnar styrelsen. Kanske rimligt men kan ändå väcka något litet frågetecken?
Sammanfattningsvis
Ett rimligt eller t o m lågt värderat livsmedelsbolag med mycket starka och stabila marknadspositioner. Bolaget har gått svagt på börsen på senare tid och tittar man historiskt så ser värderingen mycket attraktiv ut. Jag har köpt in mig med ca 6 % med en genomsnittskurs lite över 9 rand. På den negativa sidan lägger jag framför allt att bolaget inte är familjeägt utan kontrollerat av institutionella ägare. Förutom det och den något för höga skuldsättningen har bolaget det jag söker.
lördag 11 februari 2023
Champion Pacific - en riktig (hidden) champion?
söndag 1 januari 2023
Gott nytt år 2023!
Dags att sammanfatta året som gått, och det går att göra på olika sätt. Men här håller vi oss till portföljen, och den stannar på -2 %!
Året i korthet:
Valuta: portföljen hade varit värd 13 % mindre med valutakurserna för ett år sedan. Kronan har försvagats mot alla noterade valutor!Utdelning: +14 %
Nya bolag: Seibu (JP), MHM automation (NZ), AS company (GR), och Argent industrial (ZA). Ett femte indonesiskt kom in i portföljen dagen före nyårsafton.
Lämnat: Kri Kri milk (GR) och Pickles (JP)
Tittar man på bolagen som finns kvar i portföljen är det lika många som har gått upp och ner (klicka på bilden för bättre upplösning!)