Sidor

torsdag 21 februari 2019

Apropå Swedbank -vågar man investera i banker?


Rapporteringen kring Swedbanks penningtvätt väcker frågor. Många frågor. Såklart i första hand kring vad banken egentligen pysslar med? Men även, vågar man investera i banker?

Vi minns alla finanskrisen för 10 år sedan, och Lehman Brothers äventyr som slutade i katastrof och konkurs. Här hemma minns några av oss också bankkrisen på 1990-talet, när i praktiken hela det svenska finanssystemet helt höll på att kollapsa efter det glada 1980-talets äventyrligheter. Det krävdes både statliga räddningspaket (bankakuten), och förstatligande för att undvika ett totalt haveri, och för att rädda flera av våra storbanker. Ja, egentligen var det bara Handelsbanken som klarade sig helskinnade. 

Idag sitter vi åter med en skyhög privat skuldsättning i de skenande bostadsprisernas spår. Hur väl förberedda är bankerna för den dag räntorna stiger?

Bättre att titta utomlands? Själv har jag mycket medvetet valt att inte investera i svenska banker. Jag litar helt enkelt inte på att de har koll, eller kanske ännu värre, att de inte är transparenta nog kring risken med den höga skuldsättningen. Istället har jag valt att investera i ett par banker på Emerging Markets; HDFC Bank i Indien, och Bank Rakyat i Indonesien. Den stora fördelen där är att väldigt få överhuvudtaget har en relation till banksystemet, och att en ökad utlåning därför i första hand sker genom att fler lånar. Det lär minska risken. Men  såklart finns andra risker, i Indonesien en valuta som ofta tar stryk när det gungar, och det kan göra lån i utländsk valuta till farlig materia. Asienkrisen på 1990-talet påminner oss om det. För HDFC Bank är det snarast värderingen som skrämmer, runt p/e 30 får man betala för 20 % i tillväxt, och nästan inga dåliga krediter. 

Intressanta dokumentärer. ”Lehman Brothers - en lektion i girighet”, som sänts av Dokument utifrån i SVT är ett intressant tidsdokument där högt uppsatta personer ger sin bild av det som hände. Tyvärr verkar den inte ligga uppe längre på SVT play. En annan dokumentär från Dokument Utifrån är ”Banksters”, om HSBC, på lite samma tema som Swedbank. Den ligger uppe några veckor till på SVT play.

Vågar jag investera i banker? Rapporteringen kring Swedbank påminner om hur svårt det är att värdera risk när man köper bankaktier. Oberoende av var i världen man investerar.  Har de koll på läget? Och är de tillräckligt transparenta? Som småsparare har man insättningsgarantin, men som aktieägare har man ingen livlina. Min slutsats: att långsiktigt inte ha mer än 10 % bankaktier i portföljen.

Hur tänker du, vågar du investera i bankaktier?

11 kommentarer:

  1. Svenska banker verkar rätt dyra. Har istället satsat en slant i China Construction Bank och Sberbank. Tyvärr är väl den politiska risken långt ifrån obefintlig, kanske framförallt den senare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dyra helt klart. Spännande där med Kina, inte koll, men bra att vara uppmärksam på att bokföringskulturen i landet är sådär...

      Radera
  2. Titta utomlands hjälper föga, finns knappt en bank som inte har fuskat, ljugit och varit inblandad i tveksamheter. Deutsche Bank leder väl ful-ligan det senaste decenniet, men knappt någon bank är helt rumsren. Sjukt många har fått betala miljardböter 2008 och fram till idag. Bara nu i veckan hade vi tex UBS med sin 40 miljarders bot. En normalbot i bankvärlden, Deutsche har passerat 150 miljarder sedan krisen...

    I normalfallet är jag emot för mkt krångliga regleringar, men banksektorn är som en dagisklass, finns inte fröken där och övervakar hela tiden så hittas det på dumheter...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr känner jag lite likadant, och i alla fall är det väldigt svårt att vara säker på vilka som är de goda undantagen. Ordentliga regleringar behövs helt klart här!

      Radera
  3. Jag har för mig WB sagt någon gång att Banker är en bra affärsmodell så länge inte ledningen gör något dumt och det ligger nog mycket i det och samma gäller försäkring. Jag äger numera endast en enda bank HDFC bank + Discovery som nyligen också startat bank. HDFC Bank har en exemplarisk VD i Aditu Puri som har byggt upp banken från grunden för 20 år sedan vilket gör honom till den VD i Indien som längst haft samma VD-post för en bank. Han gör ingen hemlighet av att beundra och ta efter Wells Fargo. Jag gillar deras fokus på konsumentlån(mer stabilt) och att man hållit sig borta från infrastruktur som är cykliskt. En stor fördel för HDFC Bank är att de ingår i HDFC group som i princip kan erbjuda sina kunder de flesta finansiella tjänsterna på marknaden (tex försäkring, asset Management). Detta är en stor konkurrensfördel eftersom man kan erbjuda en “One stop shop”

    Tyvärr är värderingen för HDFC bank på tok för hög. Man kan inte betala vilket pris som helst även om det är en av värdens bästa basker.
    Det som gör mig tveksam med Bank Rakyat är det statliga ägandet och hur det kan påverka ledningen i framtiden (De har inte lagt sig i historiskt). Värderingen är mycket mer attraktiv jämfört med Bank Central Asia och lönsamheten är minst lika bra (Båda liknar branschvinnare på delad plats). Jag gissar att det statliga ägandet kan vara en anledning till att Rakyat är så mycket billigare och inte enbart skillnad i tillväxt eller vad tror du?
    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, ligger mycket i det! HDFC har verkligen en exemplarisk VD i Aditu Puri. En mycket genomtänkt affärsmodell och så klokt att jobba så ocykliskt som möjligt. Att han betyder så mycket för banken, innebär ju också en viss risk när han ju nu går i pension hösten 2020. Fick förlängt 2 år i höstas, och de indiska reglerna har redan tänjts för att han ska kunna sitta kvar tills dess. https://www.vccircle.com/hdfc-bank-gets-rbi-nod-to-retain-aditya-puri-as-ceo-for-two-more-years/

      Antagligen är det där vi har anledningen till att Rakyat har en helt ok värdering. Men som sagt, staten har så långt jag kan bedöma skött sitt ägande professionellt, och det är vad jag tycker man kan se också för andra delvis statliga bolag. Och det statliga ägandet är inte obetydligt i landet.

      Radera
  4. Köper kanadensiska banker. BNS för att vara exakt. Vill gärna tro att det är tryggare

    mvh
    myntaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också ägt där, och kan vara som du säger. Samtidigt finns likheter med Sverige i en mycket hög bostadsvärdering.

      Radera
  5. Jag trycker definitivt att man "vågar" investera i banker. Däremot förstår jag inte hur vissa banker vågar tänja på gränserna så som Swedbank och framförallt DnB gjort. De måste ha varit medvetna om detta när det rör sig om så stora belppp!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen, omdömeslöst agerat av dessa båda! Tror helt klart också att det finns seriösa banker, men det gäller att inte gå vilse.

      Radera