Sidor

söndag 16 september 2018

Schweiz, inga genvägar till framgång


Schweiziska företag är inget jag tittat på tidigare. Men det kanske jag borde ha gjort, för här finns långa rader av bolag som dominerar relativt små nischer, och dessutom med finanser som uppfyller varje kommatecken i mina kriterier. Det fina är att några av dem också är riktigt bra ingångar till Asien.

Jag har under sommaren (tillsammans med Gustavs aktieblogg) tittat på fyra nischade schweiziska marknadsledare, alla innovativa teknik/verkstadsföretag, och alla i gränslandet större smallcap till mindre midcap (1-4 miljarder USD i marketcap). Och när vi talar marknadsledare är det allt från dominerande bolag med en andel på världsmarknaden på över 50 %, eller bolag som dominerar i någon världsdel, till de som är #1 eller 2 inom några närliggande nischer. I mina ögon talar vi om Hidden Champions.

Hur kan ett land med världens kanske starkaste valuta, lyckas med att också producera världsledande, dominerande kvalitetsbolag? Vad har de här bolagen gemensamt?

1. Satsar på forskning, inga genvägar till framgång. De här bolagen satsar alla 5-8 % av omsättningen i forskning och utveckling. Och det är riktigt mycket. Jämför vi med svenska innovativa bolag inom snarlika branscher så satsade Atlas Copco drygt 3 % av omsättningen 2017, och Trelleborg 1,5 %. Och visst är det betydligt större bolag, framför allt Atlas, men skillnaderna är å andra sidan också mycket stora.

2. Förvärvar i begränsad omfattning. Alla de här bolagen förvärvar i begränsad omfattning, och det handlar då i huvudsak om förhållandevis små bolag, som jag uppfattar har någon teknik eller metod som har fina synergier med bolagets befintliga verksamhet. Kort sagt: man köper sig inte till marknadsandelar, man jobbar upp en förädlingsnivå som gör att man kan ta betalt.

3. Fantastiska finanser. Sist men inte minst, det är säkert bekant att Schweiz är ett konservativt land, så även när man kommer till företag. Alla de här bolagen har fantastiska finanser. Balansräkningarna är alla riktigt starka, från stor nettokassa, till en mycket liten nettoskuldsättning. Kassaflödena är såklart starka, och lönsamheten mätt som ROE genomgående >20 %. Ett par av bolagen touchar 50. Och då är det som sagt skuldfria bolag. Prislapparna ligger från knappt p/e 20 till drygt 30.

4. Högt styckepris på aktierna. Här splittar man inte i tid och otid. Aktier som kostar från 1000 CHF och uppåt är snarast det normala. Och vissa kostar ännu långt mycket mer, uppåt 50000 kr per aktie är inte alls ovanligt. Det här lär knappast gynna snabb värdestegring, men här är det långsiktigt värdeskapande som gäller.

Ska man sammanfatta: de här schweiziska bolagen har insett att det inte finns några genvägar. Man måste helt enkelt vara bäst. Bara då kan man ta ordentligt betalt. Högt förädlingsvärde är ordet, så bygger man vallgrav. Och man vet att man ska hålla ordning och reda på finanserna.

Sist men inte minst, courtaget: Hos Avanza är det maxcourtage 749 kr som gäller för Schweiz, men hos Nordea startar det på 1 CHF. Dock verkar valutaomräkningen vara något sämre.

Jag gillar det här. Under hösten kommer ett par tre exempel. Ett av dessa finns redan i portföljen.

16 kommentarer:

  1. Skall bli verkligen intressant att kolla på. Vill minnas att i början av 1950-talet värderades den svenska och den schweiziska valutan nästan lika. Sedan kom devalveringarna i Sverige som en följd av stora löneökningar som det inte fanns någon täckning för.

    I Schweiz måste man helt enkelt vara bäst. Det är begåvningsindustri som gäller.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det stämmer, låg rätt lika där efter kriget. Och så sent när jag var i Schweiz i mitten av 1990-talet, alltså efter det att kronan släpptes fri, vill jag minnas att den låg runt 5 kr. Som sagt, med en sådan valuta är det bara bäst som gäller, och det funkar!

      Radera
    2. Rätt intressant att i slutet av 60 talet (när min pappa skulle emigrera från f.d. Jugoslavien) valde han mellan Sverige och Schweiz. Till slut föll det på Sverige men han har vänner som valde Schweiz främst på grund av närheten till hemlandet. Idag spelar det ingen större roll då man mestadels transporterar sig med flyg men på den tiden var bil i princip det enda alternativet. Det han kan konstatera nu i efterhand är att hans vänner från Schweiz på senare år lyckats bygga stora lyxvillor med bassäng vid havet i Kroatien (investerat kapital runt 3-4 miljoner SEK) medan min pappa inte lyckats komma i närheten av den köpkraften med sitt sparkapital i Kroatien. Han har en pension som räcker till att bosätta sig där nere men man är långt ifrån rik som Svensk.

      Radera
  2. Ser fram emot fortsättningen! Stabilt och innovativt tycks vara ledorden för Schweiz.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, och tack för bra inspel på temat under sommaren!

      Radera
  3. Hej, det ska bli intressant att läsa vidare om de Schweiziska bolag du kikat på.
    Jag har själv roat mig med att titta på olika rankingar för länder och i dessa ligger Schweizis bra till, men man får ta det med en nypa salt då detta är delvis subjektivt;
    Schweiz är mycket företagsvänligt och klassas som “Free” på plats 4 i economic freedom index 2018.
    Finanser; Standard & Poor's credit rating för Schweiz är AAA (Det är definierat som Prime, Schweiz är ett av världens mest välskötta länder)
    Schweiz har låg korruption och är på plats 3 i Transparency Corruption Perception Index 2017

    Schweiz är på plats 1 i global innovation index (Världsklass)

    Schweiz har ranking 1 i Global Competitive Index 2018 (Världsklass).
    Schweiz är rankad på plats 33 av 190 länder enligt world bank “ease of doing business” vilket är OK.
    Schweiz har en åldrande befolkning och år 2030 förväntas personer över 60 vara 30,6% och år 2050 34,5%.(Demografin är en utmaning som delas av flera Europeiska länder)

    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Imponerande placeringar i rakningarna! Inte alls förvånad. Och det är väl bara demografin som är ett svagt kort.

      Radera
  4. Mitt intresse har väckts. Jag gillar att investera i länder som Danmark, Kanada och USA. Kollade på SEB Schweizfond. Nästan 20% ligger på Novartis och Roche. Fondens utveckling är minst sagt intressant. Exotism i Europa? Landet är inte med i EU. Finanskris vad söker sig kapitalet då? Tack för ett mycket intressant investeringsuppslag.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Lite så. Kapitalet gillar Schweiz och CHF. Fantastiskt välskötta företag, fina balansräkningar, urstark valuta. Steget innan man köper guld...

      Radera
  5. Lång CHF tror jag är bra på lång sikt och kan man hitta bra Schweiziska bolag utöver detta så borde det bli en fin totalavkastning.

    Jag har Zurich, Nestlé, ABB och Oriflame f n även om de sistnämnda nog anses vara "svenska" innehav. Jag har sneglat på Georg Fischer men den gick tyvärr inte att handla hos Nordnet.

    Ser fram emot fortsättningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stabila fina bolag där! Ja tror det är riktigt stabilt att ha en liten del i schweiziska bolag. Och kan man hitta med exotisk exponering, vilket de bolag jag kikat på har, så kan det bli riktigt intressant!

      Radera
  6. Ska bli kul att se vad du/ni hittat!

    SvaraRadera
  7. Jag fattar inte varför Schweiz har så stark valuta, när de till och med är värre än RB med sina -0,75%. Och hur kommer en normalisering av räntan att påverka dessa bolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En mycket stark tilltro till både landet och valutan, tack vare en fantastisk historik, är nog en viktig förklaring. Höjd ränta, ja bolagen är skuldfria, så påverkar inte resultaträkningen den vägen, men det är klart blir francen ännu starkare, så är det en utmaning...

      Radera