Sidor

söndag 28 januari 2018

Portföljuppdatering - småjusteringar och planer


Dryga månaden sedan senaste uppdateringen, och självklart händer det saker i portföljen, även om det är riktigt svårt att hitta nya case som utmanar. Det här har gjort att kassan fått växa till sig, till  7-8 %. Tanken är att den ska ligga kvar på runt 5 %.

Högtalare ut, hemlighet in. Som jag skrev i slutet av året har jag känt mig allt mer tveksam till italienska B&C Speakers. Jag är inte övertygad om det nyligen genomförda förvärvet, och jag känner inte fullt förtroende för hur ledningen manövrerar balansräkningen. Först en stor extrautdelning, sedan förvärv på lånade pengar. Så jag har sålt, och istället köpt något mycket mycket exotiskt. Men mer om det i ett senare inlägg. Ett afrikanskt Kopparbergs och Arne Hegerfors är ett par ledtrådar på vägen.

Ökat i Brampton. För att leva upp till kriteriet om minst 4 % har jag ökat svagt i tegeltillverkaren Brampton Brick, som för övrigt har tagit lite fart, eller i alla fall återhämtat sig. Samtidigt har jag minskat i Andrew Peller, som gått i mina ögon ologiskt bra på börsen under hösten. De senaste och mycket dyra förvärven på lånade pengar är inte något som imponerat på mig. Jag har också minskat i HDFC Bank, och det gjorde jag före rapporten som kom i förra veckan. Jag var orolig för att företaget inte skulle kunna leva upp till de högt ställda förväntningarna, med en börskurs som stigit kraftigt. Jag hade fel, rapporten var bra (som alltid), och aktien har bara fortsatt uppåt. Jag sålde inte mer än sådär 1/10 av innehavet, men det går ändå inte att komma ifrån: det är (för) lätt att sälja av en vinnare...

Den närmaste tiden räknar jag inte med några större förändringar. Jag kommer fortsätta att öka försiktigt i de bolag som ligger strax under 4,0 % (Brampton och Titon), och kanske fyller jag också på i de mexikanska (Femsa och Gruma), som båda är billiga med en lågt värderad peso. 

Vad tittar jag på nu? Har tittat en del på Afrika där jag letat efter något som fångar kontinenten, utöver Sydafrika. Jag har också skannat Malaysia, utan att riktigt ha fastnat för något, och jag har försökt ”konkurrensutsätta” mina indonesiska innehav.  Dessutom har jag stannat till vid en mycket udda kanadensare; en verklig högutdelare, som är tråkigare än tråkig, och som med marginal lever upp till ”under radarn”. Räkna med avtryck på bloggen framöver!

Den fråga jag kanske brottas mest med, när ska man sälja av en vinnare? Hur tänker du?

8 kommentarer:

  1. Att veta när man ska sälja en vinnare är riktigt svårt tycker jag, blir oftare fel än rätt för mig i alla fall. Minskade nyligen i 3M och Microsoft som gått som tåget och har historiskt höga värderingar. Vad händer? Jo de tuffar på uppåt och 3M kommer in med en urstark rapport.

    Jag lutar nog mer och mer att man ska syna en rapport innan man bestämmer sig och att vara allmänt restriktiv till att sälja så länge bolaget tuffar på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är riktigt svårt. Själv har jag grämt mig en del över att jag halverade i A2 Milk före en rapport som var riktigt bra. Samtidigt, när aktien steg kraftigt på en omotiverad (?) omvänd vinstvarning. Och VD minskade i samma veva.

      Ja tror också att man ska våga hålla i. Och bra att ha en genomtänkt taktik för varje innehav; titta på rapport, sätta kursnivå för minskning...

      Radera
  2. Hej, det är alltid mycket svårt att besluta när man ska sälja en aktie ur sin samling av branschvinnare och marknadsledare och jag gör det mycket sällan. Jag skulle inte sälja om aktien var övervärderad (Kvalitet kostar), men om värdering blir helt bortom all logik så skulle jag göra det. Sedan kan ju en vinnare komma i tillfälliga problem och då får man ju bedöma om det är långsiktig strukturellt eller bara en tillfällig svacka. Är det det första så säljer jag ut men är det det senare så ökar jag. Som ett exempel har jag sålt ut mig från H&M som jag misstänker hamnat i långsiktigt strukturella problem och liknar inte längre en branschvinnare jämfört med tex Inditex etc. Det motsatta gjorde jag med Novo Nordisk och Novozymes där jag istället ökade vid den senaste svackan och jag tror bolagen fortsatt är vinnare även om tillväxten avstannat och värderingen är återigen hög. Jag håller med att HDFC Bank är en klar branschvinnare och jag säljer inte även om den är övervärderad.
    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Riktigt svårt som sagt. Kvalitet kostar helt klart (oftast iaf, och ibland är jag beredd att betala för den), men det är ju det där med övervärdering. När kursökningen inte står i proportion till nyheterna.

      Tänker precis likadant kring svackor. Det kan ju också vara att ett företags kurs dras med neråt av en makroekonomisk påverkan som egentligen inte fullt ut speglar verksamhet/marknadsexponering. Så bedömer jag att det är t ex med mexikanska Femsas (Coca Cola, småbutiker mm) kurs som nog drabbats oproportionellt mycket av Trumps politik. Med en ocyklisk verksamhet och ingen försäljning i USA borde man kunna klara sig rätt ok även vid worst case, dvs både utan Nafta och med mur.

      Jag tror att du har rätt om HDFC Bank, ett fantastiskt fint företag där jag nog inte en enda gång på drygt två år (dvs sedan jag köpte) blivit besviken på en rapport...

      Radera
  3. Med ökning/minskning spelar värderingen såklart stor roll. Helst ska man nog bara sälja om den är ordentligt övervärderad utan motiverad orsak. Besluten blir enklare ju färre cykliska inslag i portföljen man har. Här kan t.ex. Brampton vara i riskzonen, men å andra sidan rätt att äga 4 procent.

    Tycker också det är fantastiskt kul att se att portföljens innehav är väldigt okorrelerade, svårt att hitta någon negativ händelse som skulle drabba fler än ett bolag (möjligen bankinnehaven undantaget) och då är diversifieringen på rätt nivå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja så tänker jag också med värderingen. Om den drar iväg på ett sätt som inte kan motiveras av nyheter/utveckling, ja då är det läge att åtminstone minska...

      Tack! Lite ambitionen att hitta en diversifierad portfölj med relativt få innehav. Ska bli mycket spännande hur den kommer att klara sig när det viker nedåt...

      Radera
  4. Väldigt svårt, jag minskade nyligen i Somero efter den kraftiga uppgången men de ser ändå inte så högt värderade ut så det kanske var fel beslut... Å andea sidan ser edtimaten på vinsttilväxten avstannade ut framöver.
    Köpte i alla fall Sealink istället och sedan ett par veckor äger jag även A2, dvs två av dina innehav. Min portföljandel råkade dessutom bli ca 5% i varje!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt som sagt, men tror ändå att det var klokt att minska i Somero. Fint bolag, men har en mycket cyklisk historik.

      Men vad trevligt med Sealink och A2 i portföljen! Och 5 % är ju verkligen helt rätt andel :)

      Radera