Sidor

söndag 2 april 2017

Avanzas digitala utbud i Tysklad: tre starka, växande och okända marknadsdominanter

 
Fortsätter min genomgång av Avanzas nya digitala utbud. Den här gången har turen kommit till Tyskland. Mycket finns såklart att säga om denna gigant, men den korta sammanfattningen är att den tyska ekonomin tickar på, med en tillväxt på 1,5-2 %, och en låg arbetslöshet på 4-5 %. Tar man en titt i IMF:s senaste rapport framhåller man t ex att kvinnornas deltagande på arbetsmarknaden borde öka. De tyska kvinnorna jobbar i snitt 9 timmar mindre per vecka än männen. Man talar också om behovet av att fortsätta investera i infrastruktur. 

Tittar man på befolkningsutvecklingen kommer trenden att vara negativ de närmaste årtiondena. Trots en relativt stor invandring bedömer Eurostat att befolkningen kommer att sjunka från 80 till 65 miljoner 2080.

Det digitala utbudet hos Avanza är större än för de övriga nya länderna, här kan man räkna till 98 noteringar. Många kända företag såklart. Här har jag valt att vara än mer selektiv än när jag tittade på Holland och Belgien, jag har helt enkelt fokuserat på "okända" marknadsledare. I genomgången hittade jag tre favoriter, alla familjeföretag, alla med mycket starka marknadspositioner (och "wide moat" enligt morningstar), och alla med en riktigt fin lönsamhet: 

Fielmann. Optikerföretag med både produktion och butiker, och som totaldominerar en annars mycket fragmenterade marknaden. Runt hälften av alla glasögon som säljs i landet kommer från Fielmann. Starkare marknadsposition är svår att tänka sig. Fielmann har expanderat till Österrike och Schweiz, och har också påbörjat expansionen i norra Italien. Tillväxten är några procent om året, men lönsamheten i form av ROE fina 25 %. Finanserna är också mycket starka, med ett starkt kassaflöde, och en balansräkning utan nettoskuld. Hela expansionen finansieras för övrigt genom kassaflödet. Men smakar det så kostar det, värderingen ligger runt p/e 37-38. Då får man också en direktavkastning på 2,5 % från företaget som delar ut nästan hela vinsten

Rational. Tillverkare av storköksugnar, vissa med mycket avancerade funktioner, och med 50 % av världsmarknaden. Vallgraven är såklart häftig här. Omsättningen ökar just nu runt 10 % per år, och lönsamheten är fina ROE 30+ % . Balansräkningen är fri från nettoskuld, kassan är välfylld, kassaflödet urstarkt. Men smakar det så kostar det även här, runt p/e 40. Då får man också knappt 2 % i direktavkastning.

Nemetschek. Mjukvaruföretag inom arkitektur och konstruktion med en mycket stark marknadsposition. Företaget växer snabbt, 2016 var den organiska tillväxten över 15 %, vilket så sent som i fredags fick börskursen att stiga över 9 %. Lönsamheten är närmare ROE 25 %, balansräkningen stark (om än inte helt fri från skulder), och kassaflödet såklart urstarkt. Prislappen är såklart också hög, ännu högre än för de redan nämnda. Efter kursens senaste skutt är p/e över 45. Utdelningen här är liten, bara drygt 1 %.

Själv blev jag lite extra förtjust i ugnarna. Men alla de här är egentligen värda en egen djupdykning, för det är riktigt fina företag. Eller vad säger du? Har du hittat någon annan tysk favorit?

10 kommentarer:

  1. Fielmann verkar spännande. Om de skulle gå att fiska upp till en högre YOC skulle jag kunna tänka mig att ta in en position.

    Tycker tyska aktier är ganska högt värderade just nu samtidigt som EUR är dyr så avvaktar bättre lägen.

    Har tittat på portugisisk vindkraft och skrivit om det tidigare på bloggen. Där avvaktar jag dock pga osäkerhet kring sjunkande elpriser och risk för hårdare regleringar på den amerikanska marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ellerhur, Fielmann är fina, dessutom kan de vara en bra satsning sett till en allt äldre befolkning som jag tänker behöver glasögon i ökad utsträckning. Men visst är tyska aktier lite dyra, liksom svenska. Euron skulle jag säga ligger på normalnivå, men är ju inte billig.

      Ska kolla in den portugisiska vindkraften. Där finns också ett spännande vinkorksföretag (Amorim), som Avanza dock inte tagit med i sitt utbud.

      Radera
  2. Ungnarna ser mycket fina ut, bland annat, sen hoppas man ju att de inte är för "heta" pga relativt hög värdering. Det där är en avvägning, men kanske att man skulle vilja ha ännu högre tillväxt på den värderingen. Men upp på bevakningslistan blir det för att åtminstone se om de dippar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, helt klart heta! Här skulle jag säga att man betalar för en rätt så säkert fin kurva framöver.

      Radera
  3. Spännande case alla tre, synd på så pass höga P/E-tal men kanske värda att bevaka i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej de är inte billiga, men mycket säkrare marknadsledare får man leta efter... Helt klart värda att bevaka.

      Radera
  4. Har blivit en trevlig söndagsvana att läsa dina inlägg, jag har endast ett utländskt bolag idag men kommer under året att utöka den portföljen så jag kommer lägga dessa på bevakning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra!

      Låter klokt att bredda lite geografiskt.

      Radera
  5. Jag håller med om den trevliga söndagsvanan men är förvånad över priserna. Direktavkastningen är ju inte långt ifrån den implicita avkastningen (1/PE) och som marknadsdominant är det svårt att växa mer än marknaden. Så det känns svårt att räkna hem dessa värderingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack! Ligger något i det, och jag tror att det framför allt gäller Fielmann. Växer långsammast av de tre och delar ut hårt, samtidigt som de säger att de bara växer på kassaflöde. Rational har stor tyngdpunkt i västvärlden (närmare 80 %), och framför allt i Europa. Nemetschek ligger ännu tyngre i väst. Tror de båda kan växa, men visst är de dyra...

      Radera