Sidor

söndag 19 februari 2017

AAK - långsiktigt fet



Ibland borde man lyssna på sin far. Pappa köpte Karlshamn (som de då hette), för mer än 10 år sedan, ja ungefär när jag startade mitt aktieäventyr. Eftersom jag ville ha snabba pengar tyckte jag AAK lät sanslöst trist, och avfärdade tanken på att köpa aktier i företaget. Sedan dess har aktien stigit i värde sådär 4-5x, och idag inser jag såklart att han hade rätt. Även om AAK nu är relativt högt värderad, och även om det skaver lite att nu gå in i företaget, så blir jag mer intresserad ju mer jag tittar på företaget.

Den svenska delen Karlshamn bildades för snart 100 år sedan med produktion av sojamjöl för foderproduktion. På 1930-talet köptes fabriken av Kooperativa förbundet, och produktionen utvecklades mot bl.a. margarin och glass. När KF så småningom avvecklade sina produktionsenheter kom nuvarande ägaren Melker Schörling in i bilden, och man fick sitt nuvarande fokus mot specialfetter för livsmedelsindustrin. 2005 gick man så slutligen samman med danska Aarhus, och sedan har expansionen fortsatt, på senare tid långt utanför Europas gränser.


Några saker som gör det riktigt intressant:

Exotisk exponering. Tilltalas av företagets allt större exponering mot framför allt Asien, men även Latinamerika. Stora delar av AAK:s satsningar de senaste åren har gjorts just där, både genom förvärv (Indien, Japan, Colombia) och nya fabriker (Brasilien, Kina). Och exponeringen mot snabbväxande marknader ökar snabbt, från 13 % för tio år sedan, till det dubbla idag. Till 2020 beräknar man att 40 % av försäljningen finns på snabbväxande marknader.

Innovativa produkter och hållbarhet. Företaget satsar framgångsrikt på produktutveckling, ofta i samarbete med kunderna. Under senare år har man fått flera priser, inte minst för en ny chokladlösning som har bättre egenskaper vid högre temperaturer.  Man jobbar numera också mycket medvetet med hållbarhet, och har idag 98 % spårbarhet på palmoljan, som annars bidragit till regnskogsskövling. Företaget ligger också helt rätt i hälsotrenden, med sitt fokus på omättat (mer nyttigt) fett.


Starka finanser, god tillväxt, ocyklisk verksamhet. AAK har starka finanser, och omsättningen har på 10 år fördubblats. Över de fyra år jag tittat på har kassaflödet från verksamheten (exkl. förändringar i rörelsekapital) ökat varje år, och ser man över perioden har kassaflödet betalat utdelning och investeringar. Skuldsättningen på drygt 1 sett som nettoskuld/EBITDA, är inte heller mycket att säga om. Att verksamheten dessutom är ocyklisk gör den än mer intressant i mina ögon.

Utdelningspolicyn är försiktig, vilket är klokt för ett företag som växer. Förra året delades 35 % av vinsten ut. Och även om direktavkastningen är låga 1,5 %, har utdelningen höjts med snabba steg, nu senast med 13 %.

På den negativa sidan så kan man möjligen notera att man påverkas av världsmarknadspriser, både för inköp, men även indirekt för viss försäljning. Försäljningen av AAK:s alternativ till kakaosmör påverkas t ex starkt av priset på det senare. Ett högt pris innebär att fler chokladtillverkare kompletterar med AAK:s produkt. En helt annan sak som kan väcka viss oro är vilket tomrum som Melker Schörling kommer att lämna när han avgår som ordförande under våren, detta på grund av vacklande hälsa. I AAK:s fall är det tydligt att Schörling som aktiv ägare har varit mycket viktig för företagets exceptionellt fina utveckling. Ett litet orosmoln finns helt klart här.

Jag tycker att det här ser intressant ut, även om prislappen på nästan 25 är hög. På lång sikt lär det ändå vara en god investering. Just nu har jag flera exotiska alternativ på gång, så AAK får vänta, men den finns där på bevakningslistan, och kan mycket väl slinka in i portföljen så småningom.

7 kommentarer:

  1. Ser fin ut. Svårt att få grepp på konkurrensen bara, och om de möter allt hårdare motstånd i emerging-markets ifall fler lockas till samma marknad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Så är det, inte helt lätt att få bra info om marknadspositionerna.

      Radera
  2. Hej,

    Fin genomgång. Men du menar väl att det är det omättade och fleromättade fettet som är det nyttiga?

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar x2!

      Tryckfelsnisse som var framme där, rättat!

      Radera
  3. Tänk att pappor alltid ska har rätt ;).

    /Aktiepappa

    SvaraRadera
  4. Danska UIE har sålt sitt innehav i AAK. UIE är tll 47% viktat till direkt palmolja via United Plantations Berhad.

    United International Enterprises Limited är ett investmentbolag med inrikting mot råvarusektorn. Bolagets huvudfokus är vegetabiliska oljor, i synnerhet palmolja från Asien. Är UIE intressant?

    SvaraRadera