Sidor

lördag 20 augusti 2016

Cencosud - chilensk detaljvarujätte med potential

Den andra utblicken går till Chile. Med 400 mil från nord till syd, och med 18 mil i genomsnitt på bredden, lär det ta priset som världens mest långsmala land. Här hemma är nog Chile mest känt för militärkuppen 1973 när Augusto Pinochet på ett brutalt sätt tog makten. Efter 17 år av hård militärdiktatur övergick Chile åter till demokrati 1990. Idag får landet sägas vara en av de bäst fungerande demokratierna i Sydamerika, och med en korruptionsnivå på samma nivå som Frankrike (bara Uruguay har lägre korruptionsindex i Latinamerika). Inflationen är låg, de senaste fem åren har den rört sig mellan 2-5 %.

En lång rad chilenska företag kan handlas på New York-börserna. Mycket snart ser man också att kvaliteten på företagen här är en helt annan än i Argentina.

Upptäckte mycket snart två favoriter, varav den första kommer att uppta resten av det är inlägget: detaljvarukedjan Cencosud. Företagets grundare Horst Paulmann öppnade i början av 1960-talet en första butik i Chile tillsammans med sin bror. 1976 startade Horst eget, och Cencosud i sin nuvarande såg dagens ljus. Paulmann och familj äger fortfarande lite drygt 50 % av företaget. (Som namnet indikerar är Horst Paulmann ursprungligen tysk. Hans pappa var högt uppsatt nazist och familjen flydde till Sydamerika efter kriget för att komma undan rättvisan.)


Expansionen utanför Chile påbörjades i Argentina i början av 1980-talet, och har sedan fortsatt i Peru, Brasilien och Colombia. Idag har man drygt 940 livsmedelsbutiker i länderna. Företaget driver även andra butiker, så som byggbutiker, utvecklar köpcentra och har även vissa finansiella tjänster. För de senare har man också inlett ett samarbete med kanadensiska Nova Scotia Bank, som helt nyligen tog över majoritetsägandet för den verksamheten. Cencosud har idag 140 000 anställda och omsätter motsvarande 140 mdr kronor.


Företaget har vuxit snabbt de senaste 10 åren, totalt har omsättningen tredubblats sedan 2006. Liksom i Sverige är det i Sydamerika en bransch med en stenhård konkurrens, där man framför allt konkurrerar med Wal-mart om förstaplatsen. Därför  har man de senaste åren framför allt vuxit genom förvärv, under det senaste sex åren har man förvärvat för drygt 4 miljarder USD. Dock har förvärven minskat i omfattning de senaste åren, vilket lär bero av att verksamheten i framför allt Argentina och Brasilien inte kunnat leverera kassaflöde som förväntat. För Cencosud påverkas framför allt starkt om ekonomierna i Brasilien och Argentina har problem. Den senaste tiden har man t ex  påverkats mycket negativt av den kraftigt försämrade värderingen av den Argentinska peson (se mitt tidigare inlägg), men även av att Brasiliens och Colombias valutor sjunkit kraftigt i värde.

Tittar man på det första kvartalet 2016 ökade omsättningen i lokala valutor i alla länderna, utom i Brasilien. I Chile ökade omsättningen med drygt 7 %. Totalt minskade dock omsättningen med 6 %, jämfört med samma period förra året. Rörelseresultatet steg dock med hela 45 % tack vare en kraftigt förbättrad marginal. Företaget genomför en genomgång av sina mindre lönsamma butiker, och har även stängt vissa. Genom den senaste tidens ökning av marginalen är man åter uppe på närmare 7 % i rörelsemarginal, vilket är den nivå som företaget nådde i början 2010-talet. Detta är även i jämförelse branschen bra; ICA, Axfood och Wal-mart ligger alla på rörelsemarginaler i spannet 4-5 %


Kassaflödet är trots allt starkt. Företaget klarar att med kassaflödet från verksamheten betala både investeringar inkl. förvärv och den årliga utdelningen. Man har också 2013 och 2015 amorterat på lånen. Det extra tillskottet 2015 förklaras av att Scotia Bank övertagit kreditkortsverksamheten (Cencosud äger fortsatt 49 % av den verksamheten), vilket frigjort kapital. Balansräkningen är inte mycket att säga om, ca 40 % i eget kapital är i nivå med t ex ICA, Axfood och Wal-mart. Utdelningen är dock låg, direktavkastningen är 1,3 % med dagens värdering.

Det här är en aktie med potential. De lokala analytikerna gör bedömningen att man har starka varumärken. Marknadspositionen på alla marknaderna är stark, och inträdeskostnaderna är höga. Någon form av vallgrav finns. Marginalen är också god och ökar. Återhämtar sig ekonomierna i Argentina och Brasilien är det här en aktie som kan ta fart. Och i alla fall i Argentina har det politiska landskapet förändrats på ett sätt som kan skapa förutsättningar. Värderingen p/e 22  är inte låg, men  den senaste tidens kraftigt stigande rörelsemarginal talar för att den ändå inte är extremt hög.

kommentar 160821: p/e-talet är justerat för försäljningen av kortverksamheten till Scotia bank, annars 17-18.

10 kommentarer:

  1. Intressant bolag och tillsammans med Millicom i portföljen skulle det täcka in i princip hela Sydamerikas ekonomiska utveckling med hjälp av försörjningsbolag.

    Google Finances data för bolaget är ganska bristfälliga och P/E 88 stämmer inte med ditt inlägg vilket jag misstänker beror på GFs sätt att räkna snarare än fel från din sida (https://www.google.com/finance?cid=778710591438508). Är ditt P/E baserat på justerad vinst?

    SvaraRadera
  2. Nej Google Finance stämmer inte. Min beräkning bygger på företagets egna siffror, och är justerad för engångsvinst vid försäljning av verksamhet till Nova Scotia bank. Har för övrigt nu lagt till en kommentar om det senare. Inkluderat den vinsten är p/e 17-18, vilket bl a är den siffra man finner på santiagobörsens sida. Morningstar har för övrigt korrekt siffra.

    SvaraRadera
  3. Och ett intressant bolag är det som sagt! Man kan ju också krydda med Telecom Argentina...

    SvaraRadera
  4. Tack. Mina investeringar går på sparlåga pga barn just nu. Men kul att du och Gustav bränner jorden runt på ett sätt som kan bli en framtida globalportfölj.

    SvaraRadera
  5. Intressant bolag! Inte kollat så mycket (än) men det lär finnas kvalitet i det. Två små frågetecken har jag och det är att utdelningen förväntas minska enligt 4-traders prognoser och att skuldsättningen kan vara hög. Hur ser du på det? Men bra bransch och säkert bra bolag, bara en fundering från min sida.

    SvaraRadera
  6. Jag vet inte vad det är för siffror de jobbar med, men siffrorna på för de latinamerikanska företagen är inte alltid att lita på.

    Rullande helår har man delat ut som jag uppfattar ordinarie utdelning på 16 pesos/aktie i nov (obs, varje adr är tre aktier) och 10 pesos i maj. Det ger p/e=(10+16)/2090=1,2 % (1,3 % när jag skrev mitt inlägg). Dessutom har man delat ut 50 peso extra i maj, 2,4 %. Det där sista borde jag för övrigt komplettera inlägget med

    Uppgifterna kommer från Santiagobörsen:

    http://www.bolsadesantiago.com/mercado/Paginas/Resumen-de-Instrumento.aspx?NEMO=CENCOSUD#horizontalTabRI4

    Och man får samma resultat om man tittar på nasdaqs siffror för adr:

    0,34/9,36=3,6%

    http://www.nasdaq.com/symbol/cnco/dividend-history

    Varför de tror att utdelningen minskar har jag ingen aning om...

    Skuldsättning är kanske lite hög, men de är i alla fall på väg ner på skuld/ebitda under 3. De har (enl egna siffror) varit uppe på 4,6 2012, och har ju betalat av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan nog vara fel siffror på 4-traders. Kollade lite på Financial Times siffror för olika aktieslag och det ser lite rörligt och inkonsekvent ut. Behöver inte alls innebär att någon utdelning sänks, stämmer inte alls med förväntad vinstökning (som de flesta prognosticerar). Verkar mer troligt att siffrorna är felvända och att utdelningen följer eventuell vinstökning!

      Radera
    2. Det häftiga med bolaget är att det verkar ganska underanalyserat, t.ex. dåligt mer artiklar på Seeking Alpha. Här är något som talar för att utdelningen är på väg uppåt, se övre vänstra hörnet: http://www.bice.cl/documentos/Cencosud_1Q16.pdf

      Radera
    3. Borde man inte snarare kolla aktiviteten från fonder och spansktalande för att bedöma det?

      Radera
  7. Ja det är verkligen underanalyserat, åtminstone utanför den latinska världen. Men tycker att det är märkligt, med tanke på hur stort företaget är, hur marknadspositionen ser ut osv.

    Som sagt, utdelningen lär vara på väg uppåt snarare än nedåt. Rapporten igår såg helt ok ut, även om börserna reagerade negativt. Å andra sidan var nog förväntningarna höga, stora rörelser uppåt dagarna före rapporten.

    SvaraRadera