Har i flera inlägg kommit tillbaka till Illinois Tool Works; fin uppgång under våren, stark delårsrapport och kraftigt höjd utdelning helt nyligen. Tänker att det kan vara dags att säga något om detta företag som just nu på många sätt går som tåget.
Illinois Toolworks är något av ett industrikonglomerat, bildat 1912, och med tillverkning av mätutrustning, utrustning för bilindustrin och livsmedelsindustrin, polymerer, svetsningsutrusning m.m. Företaget finns i 57 länder (även Sverige), har 48 000 anställda och en omsättning på ungefär 100 miljarder kronor. Därmed är man sett till omsättningen ungefär lika stora som Atlas Copco, för att ta ett exempel här hemifrån.
ITW ger sina dotterbolag en stor frihet, även om samordningen förefaller ha ökat genom det program för ökad effektivitet som ska vara avslutat 2017, och som bl a innebär att divisioner slås samman och att man satsar på områden där konkurrensfördelarna är större.
Det här företaget har inte sin framgång i att man växer, omsättningen är i princip oförändrad jämfört med för 10 år sedan, och då ska man så klart också poängtera att företaget är smalare idag. Det är en dramatiskt ökad effektivitet som imponerar. Det nu pågående effektiviseringsarbetet har resulterat i att rörelsemarginalen har ökat från 15-16 % 2012, till i det närmaste 23 % det senaste kvartalet.
Kassaflödet är mycket starkt. Man skulle enkelt klara att finansiera utdelning, investeringar och t ex återköp av aktier eller återbetalning av skulder, och samtidigt öka på kassan för strategiska förvärv. Men tyvärr skulle jag säga, har man istället valt ett mycket aggressivt program för återköp av aktier. Programmet är så omfattande att man trots det fina kassaflödet ökat och ökar skuldsättningen. Färre aktier och ökade skulder har minskat andelen eget kapital från över hälften för 5 år sedan, till en tredjedel idag. Även om nivån på skuld/EBITDA fortfarande är under 1,5, är det här något som jag minst sagt känner mig tveksam inför.
Illinois Tool Works tillhör de nordamerikanska företag som år efter år höjer utdelningen. Här finns såklart också förklaringen till återköpen av aktier, vinsten per aktie är viktigare än något annat. Men visst är 41 år en imponerande sekvens, och visst är andelen utdelningen på cirka 45 % klart hållbar.
Jag bedömer att företaget är mycket starkt, och att det effektiviseringsprogram man genomför i grunden har gjort företaget än starkare. Så långt jag kan bedöma har man också tydliga, om än inte extrema, konkurrensfördelar. Priset just nu är dock högt, p/e drygt 22 på rullande helår. Så, jag planerar inte att avveckla, men heller inte att öka i denna gigant som i alla fall i Sverige är tämligen okänd med bara ca 15 ägare på Avanza.