Sidor

torsdag 21 juli 2016

Telekomunikasi Indonesia - roligare än Telia?


Vi som är födda på 70-talet minns det gamla orangea Televerket. På 80-talet så började telemarknaden att avregleras, för drygt 20 år sedan förvandlades det gamla affärsverket till Telia AB och några år senare försökte den dåvarande näringsministern Björn Rosengren (S) att göra Telia till en ”folkaktie” när bolaget delprivatiserades. Det senare blev ingen större hit och aktien handlas idag sådär 50 % under försäljningsvärdet 1998. Många svenska har nog aktat sig för aktier efter det.

Men det här ska inte handla om Telia. Jag har länge sagt att jag inte tänker investera i teleoperatörer. De befinner sig (i alla fall i den industrialiserade världen) ofta på mycket mogna marknader med stor konkurrens, låga marginaler och knappast någon tillväxt. Inte särskilt intressant tycker jag, även om många teleoperatörer liksom Telia kan leverera hög direktavkastning. Och alternativen på mindre mogna marknader är få, i alla fall om man också vill ha en viss mån av stabilitet och inte handla på mycket exotiska börser.

Men det finns undantag. Kom för en tid sedan att titta på Telekom Indonesia, dominerande teleoperatör i Indonesien och för övrigt det enda indonesiska bolag som går att handla på New York-börsen.

Företaget har sina rötter från den holländska kolonialtiden, bildades 1882 och blev statlig post- och teleförvaltning när Indonesien blev självständigt efter andra världskriget. Därefter har verksamheten delats i omgångar, och företaget delprivatiserades i mitten av 1990-talet. Staten är fortfarande majoritetsägare men företaget agerar sedan länge på en avreglerad marknad. Mobiltelefonin drivs i ett dotterbolag där ägandet är 65 %.

Till att börja med. Ur en makroekonomisk synvinkel bör tillväxtmöjligheterna vara goda. Indonesien är med 250 miljoner invånare världens fjärde största land sett till befolkningen (efter Kina, Indien och USA). Med en befolkning som är nästan lika ung som Indiens (medelålder 28 år och 28 % under 15 år) och som växer med samma takt, finns mycket goda chanser till en långsiktigt stark utveckling, särskilt som satsningarna på utbildningssystemet ökat kraftigt på senare år. Även om den indonesiska ekonomin har vissa problem så är tillväxten fortfarande god (4,8 % 2015) och ekonomin förväntas dessutom ta fart genom statliga stimulanser.


Rörelsemarginal och omsättning 2008-2015, och en indikation för 2016 byggd på ökad omsättning för det första kvartalet
 
Efter några år av måttlig tillväxt har företagets utveckling satt ordentlig fart de senaste två åren. Under 2015 ökade omsättningen med drygt 14 %, starkt driven av mobil datatrafik. Och trenden är fortsatt positiv under årets första månader, med en omsättning som är över 16 % högre än samma kvartal förra året. Samtidigt har man lyckats behålla och till och med öka en rörelsemarginal som nog ingen annan teleoperatör kan visa upp: 35 % i rörelsemarginal första kvartalet är t ex dubbelt så mycket som Telia och AT&T.

Kassaflödet är starkt. Under åtminstone de senaste tre åren har företaget kunnat betala både löpande investeringar och utdelning (inkl. utdelning till minoritetsägare i mobiltelefonibolaget) genom kassaflödet. 45 % i eget kapital är bra för branschen och då utgörs 11 % på skuldsidan av minoritetsägarnas intressen i mobilbolaget.

Företaget är stabilt och visar i alla fall för tillfället en fantastisk utveckling vad gäller omsättning.  Självfallet är det något som marknaden också har upptäckt, och även om vi bara är 6 ägare på Avanza, så har aktien stigit med över 40 % i år. Med ett p/e-tal på 25 är aktien inte billig. Den höga värderingen gör också att direktavkastningen blir relativt låg, 2,1 % med dagens kurs. Detta trots att 60 % av vinsten delas ut.

Sist men inte minst, svaret på den lite retoriska frågan är såklart ja. Det här är ett mycket roligare företag, och nog också mer stabilt om man ser till Telias äventyr på senare år.

2 kommentarer:

  1. Spännande! Kryllar ju inte direkt av lättköpta Indonesiska aktier. Håller med om att det är lite dyrt. Ska man bege sig direkt till Indonesien finns fler alternativ, tex Matahari, Unilever Indonesia och Pakuwon Jati.

    Kul blogg förresten!

    SvaraRadera
  2. Yes spännande. Köpte den på sådär prissättningen för Telia under våren, så inte helt orimligt pris då. Har lite för små volymer för att det ska vara aktuellt att handla direkt där, men utan tvekan är det intressanta alternativ...

    Tackar! Och tack själv för en bra blogg! Hittade Northwest Healthcare properties hos dig och det har ju varit en fin investering.

    SvaraRadera