Sidor

lördag 1 juni 2019

Portföljen efter 5 månader: just idag är jag stark, just idag mår jag bra


Ibland är det uppenbart att portföljen inte följer indexen, inte följer Stockholmsbörsen, ja lever ett helt annat liv än de flesta portföljer. När Stockholmsbörsen peakade, släpade min portfölj efter med sådär 4-5 %. Och detta trots att den svenska kronan fallit som en sten;

Micro Mechanics halvledarverktyg hade tappat formen med en stor svacka i världens halvledarproduktion, Bank Rakyat svajade inför de indonesiska presidentvalet, sydafrikanska Shoprite visade inget tecken på återhämtning. Och lite annat.

En del av det där finns kvar, men samtidigt är det bara att konstatera: den senaste tidens intensifierade handelskrig mellan USA och Kina har inte alls slagit lika hårt mot portföljen som mot de stora börsernas index. En förklaring är säkerligen att aktier som Vitreous Glass (CA), Kri Kri milk (GR), och Italtile (ZA), ju inte alls finns i de stora indexen och fonderna. Så när marknaden skakar och indexfonderna tvingas börja sälja av, ja då ligger de här innehaven lugnt och stilla kvar.

Samtidigt händer saker som motverkar; Kri Kri milk säljer yoghurt som aldrig förr, Indonesiens kreditbetyg höjs (bank Rakyat stiger) och Vitreous glass krossar glas som om inget hänt (ja den senaste rapporten var bra!). 

Så just idag, denna fotbollslördag, säger jag som Bajen;

Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag har tron på mig själv på min sida


Med vetskapen att saker och ting på marknader kan svänga väldigt väldigt snabbt...

Trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. Känner mig rätt kaxig när jag ser portföljens totalavkastning i år och får lugna ned mig genom att öppna ISK med de svenska innehaven. Jag tror på de svenska innehaven också men det verkar ingen annan göra :p.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Men härligt! Min utveckling kunde helt klart varit bättre, men också sämre. Spännande forts på året...

      Radera