tisdag 1 februari 2022

Portföljrapport januari


Januari har varit en omtumlande månad på börserna. För egen del är jag inte så förvånad. Med de värderingar vi haft på senare tid är det rimligt med åtminstone en mindre korrigering. Vi får se om det stannar där eller fortsätter, men hur som helst har vi fortfarande börser i väst värderade på mycket höga nivår. De räntehöjningar som kommer göras är i ett historiskt perspektiv till fortsatt låga nivåer och jag ser det i grunden som positivt att de ekonomiska mekanismerna inte helt är ur led, att räntepolitikens tid skulle vara slut osv. 

Men nog om det, min defensiva, lågvärderade och exotiska portfölj har klarat januari rätt bra, och i skrivande stund ligger jag en ca en procent över noll. Då ska tilläggas att valuta absolut har hjälpt några procent, men ändå, jag är nöjd med att portföljen återigen visar att att den inte faller på samma sätt  när det faller på de stora börserna. Så såg det ut också vid pandemins början. Sen följde jag heller inte med uppåt under 2020 (men under 2021!). Detta beror såklart på att jag investerar utanför indexen! 

Hänt i portföljen

Sedan senast har jag:

Sålt Alaris Holdings. Den sydafrikanska antenntillverkaren avnoteras alldeles snart och bolaget fick lämna portföljen i slutet av 2021 med en total värdeutveckling på 62 % sedan 2018.

Ungefär dubblat i Unicharm Indonesia (tillagt, insåg att jag inte hade gjort det köpet när jag skrev senast i december). Tycker att bolaget som är störst på blöjor i Indonesien har ett allt bättre momentum samtidigt som värderingen in har hängt med.

Ökat svagt i Sarantis (GR), med en extremt stark och defensiv portfölj av starka varumärken inom hygien och rengöring i Grekland och östra Europa, och med ett fint track record att hitta prisvärda förvärv. 

Ökat svagt i K2 LT. Jag har också ökat svagt i det litauiska kremerings- och begravningsbolsget. Bolaget ser mycket starkt ut med fin moat, till en attraktiv värdering och med ett bra momentum. Den senaste uppdateringen var också lovande. Risken ligger möjligen i att det finns en boost från corona här. 

Som jag nyligen nämnde i ett inlägg fortsätter jag att titta i Japan, och det finns mycket kvar att grotta i. Pickles, som producerar picklade grönsaker, finns redan i portföljen, och nu finns även en provpost i ett mindre lågvärderat traditionellt teknikbolag. Båda de här bolagen och ett par till kommer jag att belysa under våren. Jag har även plockat in en provpost i ett defensivt bolag noterat i Singapore. Här ligger jag lite lågt eftersom det finns en exponering mot Ryssland och några grannländer. Även om jag själv ser den politiska situationen som oproportionellt uppskruvad (vilket även Ukrainas president verkar göra!) så kan nog marknaden tycka att det är skakigt. 

Så ja det var starten på 2022! Nu ser vi fram emot ett fortsatt spännande 2022!


1 kommentar:

  1. Vad trevligt! Och ursäkta sen kommentar. Har lagt till dig! Är gärna med på din blogg också :-)

    SvaraRadera