lördag 30 november 2019

Barnens portföljer: Cloetta, SAS och Viking Line tar plats


Sparande behöver tränas in tidigt! Själv fick jag en sparelefant från Föreningsbanken (någon som minns den banken?) som jag så småningom fyllde, och pengarna hamnade på en bankbok. Det är något jag haft med mig, och gjort att jag alltid tagit sparande på stort allvar. 

Nu vill jag lära mina två barn samma sak, och jag kompletterar med ett mindre sparande i aktier där de själva får vara med och välja. Såklart har jag inspirerats av Stefan Thelenius!

Så här ser portföljerna ut:

Barn 1: SCA, Vitreous Glass, Viking Line
Barn 2: SCA, Decisive Dividend, Viking Line 

I takt med att portföljerna växer kommer några innehav tillkomma.

När de får vara med och välja blir det mellan 2 aktier som de på olika sätt kan relatera till. Dock inte varje månad, ibland avvaktar jag för att det lilla sparandet på några hundralappar ska kunna användas för något köp i t ex Nordamerika. Vissa innehav kommer jag också att köpa utan deras inblandning, som jag gjort med SCA, Vitreous Glass, och Decisive Dividend.

Denna och förra månaden: Viking Line, SAS, och Cloetta


Förra månaden fick de välja mella Viking Line och SAS. Båda valde Viking Line. Den här månaden väljer de mellan SAS och Cloetta, och det lutar åt att de väljer olika.

Viking Line. Likheten med Gotlandsbolaget finns där, framför allt i den låga värderingen som ligger under eget kapital (80-85 % av eget kapital), trots att bolaget går med vinst. Men lönsamheten är lägre, såklart pga en helt annan konkurrenssituation. Skuldsättningen är heller inte obetydlig, framför allt inte när man får leverans av ny båt 2020. Jag kommer kika mer på bolaget, och kanske blir det ett inlägg framöver.

SAS. För min portfölj faller det på i princip alla punkter; skuldsättning (ökande med nya flygplan), historik, och verksamhet som inte klarar mina hållbarhetsregler. Men barnen gillar flygplan, och ska man hitta argument för, så kan de vara en vinnare när Norwegian drar ner. Helt nyligen har man beslutat att läggar ner alla rutter till Thailand och USA från Arlanda, liksom till Malmö.

Cloetta. Fanns en gång i min portfölj, och det finns absolut saker jag gillar i bolaget. Sett till värderingen på p/e 18-19 vill jag har mer tillväxt för min portfölj. Men den senaste rapporten såg helt ok ut, och för barnens portfölj får det duga. Dessutom är det lite kul när de köper lördagsgodis från Cloetta!

Hur sparar du till barnen?

15 kommentarer:

 1. Klokt att involvera barnen tidigt, de kommer (förhoppningsvis) tacka dig senare. De ska inte underskattas som diskussionspartner framöver, även om åldern får avgöra en del där.,, !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker så! Ena barnet konstaterar att det kommer att gå bra för SAS nu, det är snart jul och då reser man mycket :-)

   Radera
 2. Jag tror det kan vara kontraproduktivt att involvera barnen i aktiehandel. Det är bättre att hålla lite listigt glänsa med det i bakgrunden som något som framgångsrika rika människor gör och som pappa verkar mycket road över... Det dom inte påtvingas men bara i förbifarten får se glansen av på lite avstånd kommer vara mycket mer lockande tror jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om de får styra alltihop så. Men större delen kommer jag att hålla i, och att de får lära tidigt får vara värt några kronor, eller också är investeringarna klockrena :-)

   Radera
 3. Än så länge sparar vi barnbidraget i fonder åt båda våra tjejer 9 och 13 år. Har funderat lite längre fram något liknande där de får vara med och bestämma vilka aktier de vill "spara" i.

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
 4. Kul!

  Även om mina barn har tappat suget för "Månadens aktie" så är jag övertygad om att jag sått ett frö till ett framtida intresse, om inte för aktier så i alla fall för affärsmodeller och bolag.

  SvaraRadera
 5. Riktigt roligt inlägg!

  Här hemma har jag också inspirerats av Stefan och vi kör kvartalets aktie istället för månadens. Jag väljer bransch och sedan några bolag som barnen (3st 12år gamla) får välja mellan.

  Ibland tycker de att det är roligt och ibland tråkigt. Tex pepsi är lätt att relatera till, investor not so much:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Husqvarna för vår gräsklippare är därifrån, Kinnevik för Viasat/Zalando (fick sälja hälften när V försvann), SCA, Handelsbanken för det var vår gamla bank, ICA känner de till, EA för tv-spel.

   Näst på tur står fastigheter så då kan de nog tycka det är tråkigt ;)

   Radera
 6. Hej!
  Kul grej.

  Jag har låtit barnen välja 2 aktier under detta året.
  Det blev Electronic Arts och Disney. Förra året var det Cloetta.

  Kul grej och det gör att vi pratar lite om aktier här hemma. Yngsta brukar ibland fråga om det går att köpa aktier i lite olika bolag han ser eller stöter på.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och vad kul att vi kör samma grej! Disney, bra förslag!

   Radera
 7. Mycket bra initiativ! Har själv svårt att få mina barn i tonåren intresserade men skickade i lördags en fråga till deras skolor om att låta Ung Privatekonomi komma och föreläsa nån timme, har redan fått positivt svar från en av skolorna! :)
  Fonder till alla tre barnen, Avanza Zero och på senare tid Spiltan investmentbolag. En dotter har fått några aktier i Tobii, passerar ofta deras hk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och vad bra där att bjuda in ung privatekonomi. Sparande behöver som sagt belysas tidigt!

   Radera