söndag 22 oktober 2017

Titon Holdings: Billigt, tråkigt, spaltventilation

 
Tråkigt=bra har nästan blivit en grej för många av oss som letar prisvärda aktier. Min senaste upptäckt lever helt klart upp till den logiken. Ja det handlar om spaltventilation, sådana där små ventiler som ni kanske har ovanför fönstren?
 
Brittiska Titon är stora på området, men väldigt små på alla andra sätt. Ja med ett marketcap på 150 miljoner kr skulle man nästan kunna göra anspråk på en styrelseplats om man väljer att sälja och investera sin (övervärderade) villa. Företaget bildades 1972, blev publikt 1988, och har under långa perioder levt en tämligen tynande tillvaro. Genom gnetande och en stark balansräkning har man dock överlevt trots att fönsterventilation länge inte var någon het bransch. Överlevt för att nu uppleva en renässans för företagets produkter.
 

Utvecklingen så långt jag tittat kan delas in i tre perioder:
 • 2001-2008. I princip hela omsättningen i Storbritannien. Omsättningen ökar långsamt, samtidigt som man har allt svårare att upprätthålla lönsamheten. 
 • 2008-2012. Omsättningen sjunker i finanskrisens fotspår. Man startar produktion av mer avancerade produkter, s k forcerad ventilation med värmeåtervinning (2007). Joint venture bildas i Sydkorea för både produktion och försäljning (2008). Bakom finns nya regler i landet om krav på luftmiljön inomhus.
 • 2013-2016. Utvecklingen tar fart, först i Sydkorea, och så småningom också i Storbritannien, och i övriga Europa och USA.
 • 2017. Första halvåret är starkt, och visar inga tecken på att beslutet om Brexit har skadat företaget. Snarast har det försvagade pundet fått fart på exporten (även om det också gör vissa inköp dyrare). Justerat för valuta är omsättningstillväxten hela 20 %, vinsten per aktie +34 %. 

Vad gör det här bolaget intressant?

Energieffektiva hus kräver ventilation. Titon seglar på en trend av energieffektivisering. Nya hus byggs extremt energieffektiva, gamla isoleras och utrustas med täta fönster. Det här kräver extra ventilation för att undvika kondens, och i förlängningen mögelskador. Samtidigt ställer lagstiftningen krav på luftkvaliteten inomhus. Storbritannien och Sydkorea är goda exempel, liksom Sverige där Boverket utfärdar riktlinjer. För de äldre husen passar den enkla spaltventilationen, för nya energieffektiva hus marknadsför man forcerad ventilation med värmeväxlare, som radikalt minskar värmeförlusterna. Här ser man en särskilt fin utveckling för exporten till övriga Europa.

Marknadsledare, men inte dominant.  Företaget är marknadsledare inom spaltventilation, både i Storbritannien och i Sydkorea  Dock är man inte dominant, och frågan är hur stora marknadsandelar man har?För den mer avancerade ventilationen talar man bara om "starka konkurrensfördelar" i Storbritannien.

Långsiktiga ägare, ledning som äger och ökar. Företagets ledning visar att man tror på bolaget. Ordföranden äger närmare 10 %, och har ökat de senaste åren. Även VD är storägare och har någon %. Huvudägaren tillika grundare och vice ordförande ligger kvar med 16-17 %. Som sagt, de tror helt klart på sitt bolag!


Starka finanser, fantastisk värdering. Ett företag som lever upp till min mycket konservativa syn på balansräkningar; inga räntebärande skulder, inga större leasingkontrakt. Kassaflödet var något ansträngt under 2016, som en följd av ökande lager och fordringar, men så befinner man sig i en tillväxtfas. Men för första halvåret 2017 ser det bättre ut. Lönsamheten är stigande och närmar sig ROE 15 %. Den sydkoreanska verksamheten är klart mest lönsam med ROA på 20-25 % (!). Men det som fascinerar mest är prislappen: p/e 8 eller p/b 1,1. Det här bolaget värderas alltså som om man förväntas att inte tjäna en krona... 

Växande utdelning. Trots att bara 20-25 % av vinsten delas ut är aktuell direktavkastning 2,7 %. Utdelningen har dessutom höjts årligen sedan 2013.

Och risker/svagheter...

Låga inträdesbarriärerna på marknaden? Klarar man konkurrensen om några större aktörer med produktion i låglöneländer lägger i högsta växeln?

Osäkerhet på huvudmarknaderna. Inte minst är effekterna av Brexit svårvärderade. Här uttrycker man (mycket bra pod!) att det är angeläget att Storbritannien fortsatt är en del av den fria marknaden för varor och tjänster, och ser med oro på möjligheterna att påverka de europeiska regelverken man är beroende av. En trög ekonomisk utveckling i Storbritannien kan självfallet också påverka negativt, framför allt om de offentliga investeringarna i "social housing" (med många fönsterventiler) fortsatt hålls tillbaka. Här pressas regeringen dock av oppositionspartiet Labour som är på frammarsch i opinionen. Dessutom har vi som bekant en orolig situation på koreanska halvön.

Inte fantastisk historik. Titon visar på långa perioder med trög utveckling. En inte ovanlig uppfattning sedan tillväxten tog fart är också att framgången bara är tillfällig, och att man är för små för att klara sig i längden.

Köper jag?
Tycker att helheten ser mycket intressant ut: ett företag med fin tillväxt och goda marknadspositioner, till en fantastiskt låg värdering. Även om det säkerligen finns branscher där inträdesbarriärerna är högre, finns stora möjligheter att fortsatt segla på trenden av energieffektivisering. Och med en växande marknad lär det finnas plats för flera aktörer. Historiken är som sagt inte fantastisk, men man agerar också i en helt annan verklighet än för bara några år sedan. Dessutom kan osäkerheten kring Brexit fortsätta att hålla pundet på låga nivåer och bidra till att exporten till USA och övriga Europa fortsätter atet växa. Så ja, aktien är mitt "hemliga" innehav med sådär 3,5 %.

Vad säger du?

15 kommentarer:

 1. Ser spontant intressant ut, den handlas på Londonbörsen gissar jag? Man kan tycka att ett sånt här litet lönsamt bolag borde vara en mumsbit för en större aktör inom byggbranschen?

  Tack för ett bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Vad kul att det blev lite av småbolagstema idag!

   Stämmer, på Londonbörsen. Köpte via Nordea där courtaget startar på 1£. Helt brutalt välskött och en riktig mumsbit som sagt :-)

   Radera
 2. En risk som jag ser är att bolaget är beroende av utländsk billig arbetskraft (främst från Polen). I.o.m. Brexit (britterna mindre positivt till utländsk arbetskraft) samt att pundet försvagats, finns det en risk att de får svårt att behålla sin billiga arbetskraft, med förhöjda kostnader som en direkt följd. Vet att t.ex. det engelska jordbruket redan lider av förlorad arbetskraft från Östeuropa.

  Känner även en viss osäkerhet kring avsaknad av moat och att hantverkare ofta tar det billigaste alternativt (spaltventiler tillverkade i Kina) och inte "premium" spaltventiler gjorda av Tilton Holdings i Essex.

  Trots ovan, så tickar bolaget många boxar på min lista!

  Disclaimer: Efter att ha diskuterat bolaget med bl.a. dig har jag valt att ta en mindre position och får återigen tacka för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för matnyttig kommentar! Och kul att du köpt några.

   Jo, behovet av utländsk arbetskraft är helt klart ett minus, och Brexit negativt. Samtidigt har det svaga pundet flera effekter; högre kostnad för utländsk arbetskraft (-), dyrare inköp av komponenter (-), men varorna som exporteras blir på totalen billigare när £ fallit, och åtminstone en del av förädlingen betalas i den inhemska valutan (+). Inkomsterna från Sydkorea blir också högre omräknat i £ (+). Men helt klart blir det jobbigare på hemmamarknaden. Hur hantverkarna väljer produkter kan man helt klart fundera kring, samtidigt är min erfarenhet att de väljer det som de är vana vid, framför allt med smådetaljer.

   Radera
 3. Finns mycket jag gillar med bolaget men för mig räcker det inte riktigt hela vägen fram (ännu). Historiken i kombination med något oklara marknadsandelar gör att jag inte till 100% kan säga att det är ett tillräckligt fantastiskt eller dominerande bolag. För hårda krav? Ja, mycket möjligt. Värderingen gör att man egentligen inte behöver någon "moat" eller hög marknadsandel för att så att säga räkna hem caset. Men jag är för rädd för konkurrensen och att bolaget inte är tillräckligt unikt. Dock ett trevligt case, vem vet om nag köper i framtiden! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tycker nog du är väl hård här ;-) Marknaden värderar till eget kapital, trots tvåsiffrig tillväxt. Och när man seglar på en tydlig trend (av energieffektivisering) räcker marknadsledare för mig.

   Radera
 4. Har nyligen upphandlat och installerat dess spaltventiler eller tilluftsventiler för vår brf:s räkning. Så nu har man lärt sig en hel del om denna produkt:).

  Efter som UK har en generellt dålig standard när det kommer till byggnation och ventilation så jag tänka mig att det finns en hel del tillväxt för Titon när det ska höjas kvalitén på inneluften i alla dessa kåkar.

  Borde vara en bra uppköpskandidat för ett engelskt Bravida eller varför inte Lifco?

  Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Wow! De lär höja omsättningen i Sverige några %. Hoppas de fungerar bra och är snyggare än våra norska (?) här hemma (bilden). Ser fram emot recension!

   Jo luftkvaliteten i UK finns nog en del att göra med, och de har skarpare regler sedan några år. Tror de har en fin trend att segla på... Uppköpskandidat som sagt, och en riktigt prisvärd sådan.

   Radera
  2. Bra kommentarer här, är något närmare köp redan :-)

   Radera
 5. På jobbet diskuterade vi i veckan att sjukhusen i Storbritannien går på knäna just på grund av att gästarbetarna redan börjat lämna landet. Så den delen kan helt klart bli ett problem.

  I övrigt kan jag inte göra annat än att hålla med. Inomhusluften i brittiska hus är hemsk och det här är ett intressant case där bara Brexit talar emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja Brexit är helt klart ett riskmoment för Titon...

   Radera
 6. Denna aktie går inte köpa via nordnet/avanza ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar. Jo i alla fall på Avanza går det, men det är telefonorder och courtage från 19£ som gäller. Själv köpte jag hos Nordea digitalt från 1£.

   Radera
 7. Tack för ett kul case! Rätt säker på att jag satte in deras produkter i mitt förra hus för några år sedan, funkade bra och snygga!
  Köper en post på måndag😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad kul att höra och att produkterna verkar bra :-) Jag går mot att öka.

   Radera