söndag 23 oktober 2016

Pioneering Technology: säkra köksplattor, en framtidsinvestering?


Att glömma spisen på är den absolut vanligaste brandorsaken. Av cirka 2000 bränder i flerbostadshus i Sverige under 2015 startade hälften på det sättet. I USA noterade brandförsvaret över 160 000 spisrelaterade bränder per år under åren 2009-13, bränder som årligen orsakade fler än 400 dödsoffer, och skador värderade till över en miljard dollar.  Det här var statistik som fick mig att på allvar börja titta på det kanadensiska företaget Pionering Technology, som förefaller ha utvecklat en teknik som verkligen möter det här problemet.

Pioneering technology har utvecklat flera olika tekniker som förebygger köksbränder, men den klart mest innovativa är den spisplatta som förhindrar att bränder uppstår.  Plattan, som är en metallplatta av den typ som finns på äldre och enklare spisar (ej häll alltså), är enkelt sammanfattat utrustad med en termostat som stänger av plattan vid en temperatur som annars riskerar att antända livsmedel m m.

Tidigare har tekniken varit avancerad att installera, och den har därför bara marknadsförts för flerbostadshus. Sedan 2015 finns dock plattan i ett nytt format, för vad som ser ut att vara en enkel installation i privatbostäder.  Tekniken, som sedan flera år tillbaka erkänts som mycket säker enligt brandskyddsföreningen i USA, har helt nyligen också fått ett erkännande när ett första försäkringsbolag introducerat sänkt premie för den som har den installerad.

Företaget verkar också ha planer för nya marknader. Helt nyligen har man annonserat ett samarbete med det finska företaget Innohome, som erbjuder en form av avancerad brandvarnare för köksutrustning. Samarbetet syftar till att minska dubbelarbete inom forskning, marknadsföring, försäljning och logistik, och ska hjälpa båda företagen att ta sin försäljning över Atlanten.


Pioneering technology är ett mycket litet företag, omsättningen är bara knappt 40 miljoner kronor. Men tillväxten har satt ordentlig fart på senare tid, föregående år steg omsättningen med 50 %, de nio första månaderna med drygt 30 %. Samtidigt har man gått från förlust 2014 till vinst 2015, och under de nio första månaderna 2016 har vinsten nästan femdubblats (!). Rörelsemarginalen för de nio första månaderna är uppe i 17 %. Det fria kassaflödet är ännu inte starkt, men positivt för det senaste kvartalet.  Skuldsättningen är låg efter en nyligen genomförd nyemission, nettoskuld/EBITDA ligger under 1.

Det här är ett företag som har långt till att uppfylla mina kriterier, framför allt finns det inte någon historik att ta avstamp i. Men måste ändå erkänna att det ser mycket intressant ut. Inte minst, jag gillar produkten. Företaget löser med sin teknik något som orsakar både mänskligt lidande och stor ekonomisk skada, dessutom med en patenterad teknik som förefaller både unik och framgångsrik. Kan man på allvar etablera den, har man en marknad att jobba på som sannolikt växer med en allt äldre befolkning. Risken ligger såklart i att någon annan teknik, eller något helt annat angreppssätt (som det finska?) blir dominerande. Induktionshällen verkar i vilket fall inte vara något brandsäkert alternativ.

Värderingen kan sett till p/e verka hög, men man befinner sig också i ett mycket expansivt utvecklingsskede. Jag har skaffat mig en pytteliten testpost i en aktiedepå utanför den ISK jag bevakar på bloggen. Som första ägare på Avanza, såklart.

6 kommentarer:

 1. Kan vara en riktig raket om de lyckas. Bolag med så lågt marknadsvärde, som tidigare gjort förlust, kan ta fart rejält. Gillar samarbetet, och produkterna är som du är inne något för framtiden. Fler blir äldre, fler blir senila och det är smartare att förebygga skador.

  Tycks vara så att de finska bolaget är en av två godkända aktörer i Sverige: http://www.spisvaktsstandard.se/godkanda-spisvakter/

  Om man kunde googla fram att de har bäst teknik i USA vore en ännu större post logisk. Jag vågar nog inte (vilket kan kosta) men ska följa utvecklingen med intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis den analysen gör jag också!

   Ja det finska företag har någon slags EU-certifiering. Lär ju Pioneering behöva också.

   National Fire Protection Association (NFPA), med huvudkontor i USA, skrev för flera år sedan:

   "The most prevalent device in the United States, according to researchers interviewed for this story, is the Safe-T Element, which is designed for electric-coil ranges and includes a solid plate cover retrofitted atop the burners. "

   http://www.nfpa.org/news-and-research/publications/nfpa-journal/2013/july-august-2013/features/front-burner

   Lite risk som sagt, därför ligger den i depå...

   Radera
 2. Förlåt men tycker spontant att det låter som en korkad produkt. Tyvärr ligger inte framtiden ligger i gjutjärnshällar. Men det kan väl å andra sidan inte vara så svårt att ta fram motsvarande produkt (temperaturvakt) för induktionshäll?

  Induktionshäll initialt ett mkt mer brandsäkerhet alternativt då många bränder uppstår när man ex slår på fel platta och det ligger papper plast eller dylilt på platta. Där är induktionshäll mkt säkrare.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Nej visst, gjutjärn är ju inte senaste teknik, men i boenden där risken för brand är stor, bör det här ändå vara intressant. Och bör ju inte heller vara omöjligt att få in tekniken i hällar.

   Hur som helst, det finns helt klart lägen där induktion är säkrare, men man ska inte ha en övertro, se t ex den här forskningsartikeln:

   http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877705813002178

   Radera
 3. Grattis! Om du har kvar bolaget i portföljen? Inte utan att man lockas.. Har tåget gått, tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Yes har det kvar, ligger +120 % just nu. Svårbedömt läge skulle jag säga, men det mesta pekar ju uppåt. Tillväxten, och ny storaffär.

   Radera