söndag 9 oktober 2016

Sålt Alfa Laval och Northwest Healthcare Properties, köpt Imvescor och Concha y Toro


Har den senaste tiden gjort några förändringar i portföljen, och de följer en något förändrad strategi. Jag har helt enkelt släppt min tidigare (oskrivna) ambition att hålla en viss nivå på direktavkastningen. Har blivit mer och mer klar över att jag vill ha en portfölj som visar långsiktig tillväxt i både värde och utdelning. Det lär komma fler inlägg på det temat framöver.

Till att börja med, har äntligen sålt Alfa Laval. Tack vare att jag ökade i samband med brexit kom jag ner på en köpkurs som nu innebar försäljning utan förlust. Det glädjer mig, eftersom jag tror att det kommer ta tid innan det här företaget återhämtar sig. Med problem både inom varvsindustri och olja/gas, kommer det att bli en turbulent resa för Alfa Laval, tror jag. Det är bara att erkänna att det här inte var någon bra investering, jag lät mig helt enkelt imponerades för mycket av företagets fina rad med (då) sex år i rad med höjd utdelning.

Har även sålt Northwest Healthcare Properties. Företaget ger en mycket fin direktavkastning, men jag är inte helt övertygad om att utdelningen är långsiktigt hållbar. Man har helt enkelt svårt att finansiera hela utdelningen med kassaflödet, och det gör mig inte helt bekväm.  Hur som helst, det blev en fin resa, och en vinst på 35 % inkl. utdelning och källskatt. Tack Gustavs aktieblogg för att jag upptäckte företaget!

Istället har jag köpt ett par av de aktier jag skrivit om på senare tid. Först blev det Imvescor Restaurant Group, med restauranger i östra Kanada, och med en riktigt fin utveckling på senare tid. Sedan har jag precis gått in i vinbolaget Concha y Toro, som jag skrev om förra helgen. Har även ökat försiktigt i Starbucks.

6 kommentarer:

 1. Intressant, och i Alfa Laval-fallet är jag övertygad om att du gjorde rätt :)

  Hur ser du på Boston Pizza jämfört med Imvescor?

  Starbucks tycker jag för egen del är för stort och välkänt, men å andra sidan inget måste att bara satsa på mer okända kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är helt klart mest övertyga om försäljningen av Alfa Laval :)

   Boston Pizza ja. Gillar inte riktigt att de är en trust, de delar ut hela kassaflödet och betydligt mer än vinsten varje år. Imvescor var en gång en sådan, och om jag har förstått det hela rätt var det nära att gå riktigt illa. Dessutom har de en inte helt trivial organisation. Hur som helst, skulle behöva dyka djupare i Boston pizza för att ha en helt klar uppfattning. Gillar Imvescors vändning, där det nog ännu finns en del att hämta. Dessutom är de helt skuldfria vilket ger kraft för framtida expansion. Ser inte heller vad som motiverar Boston pizzas betydligt högre värdering.

   Starbucks gillar jag skarpt. Visst, de är stora, men de har stora delar av världen att växa i. Man har t ex precis öppnat sin först restaurang i (syd)Afrika. Och man jobbar fint med varumärket och lyckas att kombinera expansionen med högre marginaler.

   Radera
 2. Grattis till en fin affär!

  Jag har samma farhåga när det gäller NorthWest Healthcare. Tror dock inte man ska överdriva risken. Med en årlig inflation runt 2 procent skulle det ändå ta mer än 30 år innan den relativa utdelningen har fallit till 4 procent. Vid det laget är jag redan pensionär. Risken är mer vad som händer med kursen än hur inflationen urholkar utdelningens relativa värde.

  Nu är inflationen något högre i Kanada men även med 5 procents inflation skulle det ta 15 år innan realutdelningen faller under 4 procent.

  Kommer ändå köpa in mig i NorthWest Healthcare - ser det som ett innehav som kan kickstarta min utdelningsmaskin under de tidiga åren. Att utdelningen sedan faller på längre sikt gör inte så mycket och eftersom jag inte ökar innehavet på lång sikt kommer andelen successivt minska till någon promille av portföljen. Vid det laget kan jag förhoppningsvis leva med att det kan bli en liten kursförlust om jag skulle vilja sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Yes, tar tid att urholka. Samtidigt finns det en risk att de får det jobbigt redan på dagens nivå. Om räntorna rör sig uppåt är deras marginaler små. Men mycket beror ju på om man vill ha den höga direktavkastningen nu, eller på sikt.

   Radera
 3. Hej!

  Har inte läst din blogg innan. Tack för investeringsuppslaget Concha.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite! Hoppas och tror att det kan bli en fin investering.

   Radera