tisdag 26 juli 2016

Wayne Gretzkys vin - är det något att satsa på?

Nej Kanada är väl inte det första land man tänker på när man tänker vinproduktion. Men faktum är att det finns en inte helt obetydlig vinindustri i landet och att närmare 40 % av allt vin som konsumeras där är just inhemskt. 37 % av den försäljningen står vinbolaget Andrew Peller för, företaget som bl a marknadsför vin under den gamla hockeystjärnan Wayne Gretzkys namn. Vinerna tillverkas av druvor odlade i Ontario (i närheten av niagarafallet) och British Columbia, och blandas med druvor som importeras från andra delar av världen. Företaget driver också vinimport och ett hundratal vinbutiker i Ontario. Dessutom producerar och exporterar man produkter för hemtillverkning av vin.

Vinbolaget bildades 1961 som Andrés Wines av ungraren Andrew Peller. Företaget växte sedan snabbt genom i första handförvärv av vinproducenter runt om i Kanada. Över åren har sedan vingårdar avvecklats och nya har tillkommit. Företaget gjorde flera förvärv för drygt tio år sedan och 2011 förvärvades Wayne Gretzkys vinmärke. Sitt nuvarande namn fick företaget 2006.

Trots att Andrew Peller är en stor aktör på den kanadensiska vinmarknaden är det ett relativt litet företag vi talar om, 2015/16 omsattes ungefär 2 miljarder kronor. Det är ungefär lika mycket som Kopparbergs bryggeri, för att ta ett exempel från dryckesvärlden.



Företaget kan visa upp en stark ekonomisk utveckling. Sedan 2007 har rörelseresultatet stigit från 11 miljoner canadadollar (CAD) till 28 miljoner, och utvecklingen har tagit ordentlig fart de senaste åren, drivet av både en ökad omsättning och en förbättrad rörelsemarginal. Omsättning ökade under 2015/16 med 6 % och ligger de senaste kvartalen på runt 8 %. Rörelsemarginalen drivs av lägre kostnader för administration och försäljning som sjunkit till drygt 24 % från 30 % 2006.



Kassaflödet har de tre senaste åren kunnat finansiera löpande investeringar, utdelning, och betydande amorteringar på företagets lån. Belåningen är efter dessa amorteringar nere på en nivå som är lägre än före förvärven på 00-talet som ökade företagets skuldsättning. Eget kapital motsvarar 51 % av skulder och eget kapital, vilket får betraktas som rimligt för branschen.


Andrew Peller har delat ut till aktieägarna sedan 1979, och de senaste 10 åren har man höjt utdelningen 8 gånger. Eftersom de år man inte höjt inte ligger efter varandra, och eftersom utdelningen betalas per kvartal och inte ändras vid kalenderårsskifte, innebär detta att företaget är inne på sitt 11:e kalenderår med ökad utdelning! Utdelningen är dock inte hög, med dagens kurs på ca 27,50 CAD är direktavkastningen knappt 2 %. Utdelningsandelen ligger fn på cirka 35 % och har historiskt legat på 35-50 % under den period som grafen visar.

Vid en snabb jämförelse med andra vinföretag finns de företag som visar upp något högre marginaler. Antagligen därför att man inte behöver importera druvor. De administrativa kostnaderna på drygt 24 % får dock betraktas som bra, framför allt sett till företagets storlek, och gnetande mot allt lägre kostnader inger respekt, liksom den obrutna följden av ökande utdelning. Skuldsättningen är rimlig, tillväxten god, men framför allt är som sagt historiken imponerande. Tyvärr har marknaden nu sent ”upptäckt” företaget. När jag gjorde mitt första köp sent 2015 var p/e drygt 13, nu är det uppe i 20. Inte ett kap längre, men inte heller ett orimligt pris.

Ja självklart kommer då frågan, har jag testat vinet? Är det bra? Nej jag är ingen vinkännare, och framför allt har jag inte lyckats hitta något Andrew Peller-producerat vin på systemet.

4 kommentarer:

  1. Kul läsning! Du känner säkert till men vill bara tipsa om stockchase och stockhouse som är två bra källor just för kanadensiska aktier.

    Ett annat tips också: Testa twitter! Skickade ut en tweet om din blogg och hoppas att några hittade hit av den. Smidigt sätt att få diskussion och kunna sprida inläggen du gör.

    Keep ut the good work!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Keep up..skrev som en kratta :-)

      Radera
    2. Tackar! Och stort tack för tweeten! Satte ordentlig fart på trafiken :-).

      Bra tips. Stockchase har jag använt ibland, bra källa. Stockhouse ska jag kolla in. Ett twitterkonto ska det bli!

      Radera
  2. Håller med Gustav. Intressant!

    SvaraRadera